Sanjaju li androidi električne ovce?

Posle 18 meseci rada, grupa robota je spremna da započne borbu za opstanak. Tim naučnika i inženjera, predvođen profesorom Noelom Šarkijem (Noel Sharkey, na slici), svoje „štićenike“ će pustiti u posebno projektovanu arenu u Magna Science Adventure centru u Roterhemu, Engleska, gde će svakodnevno moći da ih posmatra 500 gledalaca.

Na jednoj strani će biti mali, sivi roboti na točkovima, koji svoje baterije pune preko solarnih panela, a s druge veći „primerci“ koji predstavljaju „grabljivice“, a energiju neophodnu za funkcionisanje obezbeđuju tako što je „sisaju“ iz baterija „plena“.

Cilj eksperimenta je proučavanje ponašanja robota, od kojih se očekuje da uče i evoluiraju, prilagođavajući se situacijama u kojima će se naći. „Očekujemo da grabljivice i žrtve nauče da love i žive u grupama, onako kako to rade i živa bića. Naravno, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da li će se i kojom brzinom odvijati proces učenja, tačnije, evoluiranja“, kaže profesor Noel Šarki. Roboti koji će u eksperimentu učestvovati funkcionišu na osnovu infracrvenih senzora, koji obezbeđuju podatke za složene neuralne mreže, imitacije nervnog sistema. Ako sve bude išlo po planu, makar će deo robota prilagođavati svoje ponašanje okolnostima u kojima se nalazi, tj. pronalaziti način da preživi.

„Grabljivicama“ je cilj da budu što bliže „plenu“ kako bi crple energiju iz njihovih baterija, a manji primerci će preživeti ukoliko se drže podalje od svojih neprijatelja i budu što bliže izvoru svetlosti. Centralni kompjuter će sakupljati njihova iskustva i beležiti „elektronske gene“ najdugovečnijih, tj. „najpametnijih“ primeraka, stvarajući bazu „iskustva“.

Cilj eksperimenta je doći do saznanja koja će omogućiti izgradnju „pametnih“ robota, spremnih za istraživanja drugih planeta ili rad u opasnim uslovima, u kojima je potrebno brzo reagovati i prilagođavati se trenutnoj situaciji.

Korisni linkovi:

  • Noel Sharkey
  • Magna Science Adventure Center

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.