U trendu

Sasušena marakuja inspirisala naučnike da razviju hvataljku robota

Tim kineskih istraživača pronašao je do sada nepoznati morfološki obrazac na površini dehidriranih marakuja koji ih je inspirisao da razviju novu robotsku hvataljku za hvatanje malih predmeta.

Kako prenosi Sinhua, istraživači sa Univerziteta Fudan i Univerziteta Cinghua otkrili su da se tokom procesa dehidracije marakuje površina u početku nabora u sfernu strukturu šestouglova i petouglova nalik na one na fudbalskoj lopti .

Kako se marakuja dalje suši, površina se pretvara u mrežu grebena u hiralnom režimu. Naučnici neki predmet nazivaju „hiralnim“ kada ne može da se poklopi sa svojom slikom u ogledalu. Na primer, leva ruka je odraz desne ruke u ogledalu i ne može se preklapati bez obzira na to kako su obe ruke orijentisane.

Istraživači su u najnovijem izdanju časopisa Nature Computational Science objavili da su uspostavili matematički model i zakon o skaliranju da bi razumeli osnovni mehanizam i da bi opisali i predvideli promenu površine deformisane sfere jezgra-ljuske poput marakuje koja se suši.

Vođeni teorijskim shvatanjem, dizajnirali su hvataljku koja se prilagođava meti za hvatanje malih objekata na osnovu transformacije heksagonalnog u hiralni mod. Sistem hvataljke se sastoji od poluloptaste školjke napravljene od tečnog silikona, vazdušnog kanala i okvira za podizanje koji se može pomerati gore-dole. Hvataljka je stabilno hvatala male predmete raznih oblika i izrađene od različitih materijala, od oraha, šrafa i zrna pasulja do borovnice, čaše nepravilnog oblika i slatkiša u obliku srca.

Istraživači su rekli da su njihovi eksperimenti rasvetlili konstruisanje pametne hvataljke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar