U trendu

Siemens na istočnoevropskom tržištu

Ovog leta na tržištu će se naći novi modeli kompanije Siemens. Telefoni MC60, C60 i A52 predstavljeni su u Moskvi, a namenjeni su pre svega istočnoevropskom tržištu, to jest, kako to objašnjavaju predstavnici nemačkog proizvođača, tržištima u razvoju. Najluksuzniji među ovim modelima je Siemens MC60, koji spada u višu srednju klasu. Opremljen je ekranom koji prikazuje 4.096 boja i ima ugrađenu digitalnu kameru koja je integrisana sa MMS funkcijom, to jest funkcijom slanja multimedijalnih poruka. Dizajneri ovog telefona potrudili su se da omoguće fotografisanje pomoću posebnog dugmeta, sa svega dva pritiska na dugme.

Siemens C60 je nešto siromašniji funkcijama i nema ugrađenu digitalnu kameru. Ipak, telefon poseduje priključak za digitalnu kameru, pa je korisnicima ostavljena mogućnost da povežu dva uređaja. Ovaj telefon podržava razmenu multimedijalnih poruka, a proizvođač ističe da je namenjen pre svega jednostavnoj komunikaciji s porodicom i prijateljima. Ta dva modela prvo će se naći na tržištima Mađarske, Češke i Poljske, koja se smatraju razvijenijim u okviru istočnoevropskog regiona.

Model Siemens A52 ima najmanje funkcija, ali se zato odlikuje malim dimenzijama i težinom. Za razliku od prethodna dva modela, ovaj telefon nema ekran u boji. S obzirom na cenu i jednostavnost, A52 je namenjen siromašnijim tržištima i onim zemljama gde upotreba mobilnih telefona još nije dovoljno masovna, pa će se ovaj model prvo pojaviti na ukrajinskom tržištu.

Upravo ovakvom svojom poslovnom politikom i pažljivim proučavanjem tržišta istočne Evrope Siemens je uspeo da postane vodeći proizvođač u ovom regionu. Čak 30 do 35% korisnika mobilne telefonije u Rusiji, Mađarskoj, Letoniji, Estoniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Belorusiji ima aparat marke Siemens, a sve bolje rezultate ova kompanija beleži i u našoj zemlji, zatim u Sloveniji, Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj. Ovo tržište je vrlo važno za nemačku kompaniju, ali i sve ostale proizvođače, jer u ovom trenutku, zbog prezasićenja, opada prodaja mobilnih telefona u zemljama zapadne Evrope, a izuzetno raste u istočnoevropskom regionu. U Rusiji je, recimo, ove godine zabeležen rast prodaje mobilnih telefona od čak 120%.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.