U trendu

Spašavanje života putem veštačke oplodnje

Nove tehnike presađivanja ćelija embriona naučnicima otvaraju mogućnosti da pomognu hiljadama dece obolele od raka i leukemije. Bračni par Jack i Lisa Nash su prvi kojima će dete, verovatno, biti spašeno na ovaj način. Novi pristup u medicini je ovim roditeljima omogućio da dobiju bebu iz epruvete, i da presađivanjem ćelija novog člana porodice spasu život svojoj teško oboleloj ćerci.

Mala Moli je patila od teškog genetskog oboljenja koje pogađa imuni sistem, i sa 6 meseci je bila praktično osuđena na smrt. Roditelji su se obratili genetičarima u Čikagu, koji su pribegli oplodnji in vitro i „proizveli“ više embriona od kojih je izabran onaj koji nije imao Moline gene odgovorne za bolest. Takođe je kriterijum odabira bila „kompatibilnost“ u smislu presađivanja ćelija. Odabrani zametak je implantiran i dečak Adam je rođen 29. avgusta. Njegove ćelije iz pupčane vrpce su, mesec dana kasnije, presađene oboleloj devojčici.

Nova tehnika je omogućila Moli da ima čak 90% veće šanse da preživi, a primenjeni postupak je otvorio mogućnosti sprečavanja smrtonosnih bolesti putem presađivanja zdravih ćelija. Između ostalih na ovaj način bi se tretirale neke od neizlečivih bolesti kao što su rak ili neki oblici leukemije.

U vezi sa ovom temom, pročitajte i članak Dizajnirano potomstvo, koji se takođe odnosi na pitanja genske terapije i lečenje naslednih bolesti kod dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.