Spasi prijatelja sa mreže od samoubistva

„Fejsbuk” pokrenuo servis za pomoć korisnicima čije objave ukazuju da bi mogli sebi da oduzmu život.

Hvala svima koji su pokušali da mi pomognu” – u toj rečenici koju je prijatelj jedne Amerikanke, iz srednje škole, napisao na „Fejsbuku”, ona je prepoznala njegovu nameru da sebi oduzme život. Brzo je o tome obavestila policiju koja je nesrećnog čoveka zatekla u automobilu, sa pištoljem na krilu, ali pre nego što je povukao obarač. Na sreću, on je i danas živ, a ta priča dokaz je da bi „Fejsbukova” opcija za sprečavanje samoubistava mogla da spasi mnoge živote.

Sa 1,6 milijardi korisnika koji redovno pišu o svom raspoloženju, mreža je opciju za prevenciju suicida sada učinila dostupnom svim korisnicima, na svim jezicima koje platforma podržava.

Ukoliko korisnici „Fejsbuka” za objavu nekog od svojih prijatelja posumnjaju da ukazuje da planira da sam sebi oduzme život, mogu da označe takvu poruku i tim kompanije, sačinjen od nekoliko stotina ljudi širom sveta koji takva upozorenja prate 24 sata dnevno, ponudiće im nekoliko mogućnosti. Stručnjaci mreže mogu, na primer, posavetovati korisnika da ugroženom prijatelju pošalje poruku podrške, čak će mu ponuditi i odgovarajući tekst utehe. Mogu, takođe, ugroženom korisniku da ukažu gde bi trebalo da potraži pomoć ukoliko ima samoubilačke misli. Ukoliko je, pak, reč o trenutnoj opasnosti da se tako nešto dogodi, mreža može da obavesti policiju.

Servis je pokrenut u vreme kada se u SAD, gde najpopularniju društvenu mrežu koristi 72 odsto muškaraca i 77 odsto žena, beleže rekordne stope samoubistava za poslednjih 30 godina. Rad na ovoj opciji „Fejsbuk” je započeo još 2006, dve godine po osnivanju, nakon što se u Palo Altu, tadašnjem sedištu kompanije, značajno uvećao broj onih koji su digli ruku na sebe. Dve srednje škole u tom malom gradu imaju stopu samoubistava čak četiri do pet puta veću od američkog proseka, navodi „Njujork tajms”.

Međutim, koliko god namere kompanije bile dobre, ona se i zbog uvođenja ove usluge suočava sa optužbama da previše zalazi u privatnost korisnika. Pokušaj jedne britanske humanitarne organizacije da doprinese smanjenju stopa samoubistava putem aplikacije preko koje su korisnici mogli da prate tvitove prijatelja da bi u njima eventualno otkrili znake depresije, završio se gašenjem servisa upravo zbog optužbi za narušavanje privatnosti.

(A. M, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.