U trendu

SQL – Pogled (View)

View“ ili pogled – predstavlja način za prikazivanje podataka iz baze, tj. to je u stvari set uputstava koja upućujete SQL Server-u, i kojima nalažete serveru kako želite da vidite podatke. Pogledi se još zovu i „virtuelne tabele“. Da bi vam približili pojam pogleda, zamislite ih kao upite u MS Access-u. Podatke iz upita – pogleda možemo menjati, ažurirati ili čak brisati, kao i u radu sa običnim upitima. Pogledi se mogu ažurirati jer se zasnivaju na SQL – Select naredbi. Mada vam na prvi pogled može izgledati da radite sa pravim tabelama podataka, to nije tačno, jer se jednim pogledom ne kreira trajna kopija skupa podataka iz baze. Ovde treba biti oprezan, iz razloga što iza podataka u pogledima uvek stoji prava tabela.

Generalna sintaksa za kreiranje pogleda je sledeća:


CREATE VIEW /naziv_pogleda/ AS
SELECT /naziv_kolone/
FROM /naziv_tabele/;

Uzećemo za primer tabelu „Artikli“ sa podacima o entitetu artikl, sa nekoliko obeležja (kao na slici). U sledećem pogledu možemo videti da se pogled ne mora sastojati od svih kolona-obeležja iz jedne tabele:


CREATE VIEW Cene AS
SELECT Artikl, Cena
FROM ARTIKLI;

Znači, pogledi dopuštaju sve ono što dopušta i klasična SELECT naredba. U sledećem primeru ćemo izvojiti samo artikle koji zadovoljavaju određeni kriterijum:


CREATE VIEW Jeftino AS
SELECT Artikl, Cena, Kolicina
FROM ARTIKLI
WHERE Cena < 35 ;

Kao rezultat ćemo dobiti dva podatka koji zadovoljavaju uslov da je obeležje „Cena“ manja od 35. Osnovu sintaksu pogleda smo proširili sa jednim uslovom. Da ne bi bilo da pogledi mogu da budu samo jednostavni, oni mogu biti vrlo složeni i mogu se definisati nad više tabela. Sintaksa složenih pogleda nad više tabela je vrlo slična sintaksi složenije SELECT naredbe:


CREATE VIEW /naziv_pogleda/ AS
SELECT /naziv_kolone_1 … naziv_kolone_n/
FROM /naziv_tabele_1 … naziv_tabele_n/
WHERE kljuc_tabele1=kljuc_tabele_2 …;

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.