Šta donosi novo Word 2002? (III deo)

Nova verzija, možemo reći najpopularnijeg programa na svetu, ne donosi velika poboljšanja na polju funkcionalnosti fusnota (Footnote) i endnota (Endnote), ali sada su podržane odvojene šeme nabrajanja i mogućnost lociranja fusnota za svaku sekciju u dokumentu (na kraju teksta sekcije ili svake stranice). Korisnički interfejs na ovom polju je takođe unapređen; sada se sva podešavanja nalaze u jednom dijalog prozoru, umesto ranija dva (vidi sliku).

Još jedna nova stvar koju ćete sigurno primetiti su pop-up dugmići „AutoCorrect Options“ i „Paste Options“, koji će vam iskakati dok budete radili. Ukoliko vam se ne budu svideli možete ih isključiti izborom menija „Tools> Options> Edit“ i poništavanjem polja „Show Paste Options buttons“ i „Show Auto Correct buttons“. Kada se pojavi neki od ovih dugmića, dovedite pokazivač miša iznad njega i prikazaće se strelica za otvaranje liste, ili ovaj opcioni meni otvorite preko tastature putem prečice „Alt+Shift F10“. Za uklanjanje opcionog menija pritisnite „Esc“.

Pored opcionog menija za funkciju „Paste“, postoji još jedan način za kontrolisanje ove aktivnosti. U slučaju da ste neki sadržaj prekopirali u dokument putem opcije „Paste Special“, sada ga možete i naknadno formatirati. Ovo znači da ako niste zadovoljni izabranim formatom u „Paste Special“ dijalogu, možete ga kasnije promeniti. U ranijim verzijama bilo je potrebno da izbrišete iskopirani sadržaj, pa da se ponovo vraćate na drugi izbor, preko menija „Edit> Special“.

Što se tiče opcije „AutoCorrect“ Office XP omogućava veću interaktivnost i kontekstno kontrolisanje formatiranja. Čim u dokumentu napravite neku grešku, ispod datog teksta će se odmah pojaviti tanka linija, koja će se proširiti na celo dugme kada iznad linije dovedete pokazivač miša. Klikom na strelicu videćete meni sa svim kontekstnim opcijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.