Šta je to digitalni radio?

Zasigurno možemo reći da su prošli dani kratkih, srednjih i dugih talasa (Short Wave, Medium Wave, Long Wave), te FM radija. Ako pri slušanju želite potpunu jasnost i čistoću zvuka, prebacite se na digitalni radio. Preko 90% populacije sluša povremeno bar neku radio-stanicu, a uspeh bežičnog prenosa je dugo godina bio neprevaziđen. Pošto prosečna osoba sluša radio oko 20 časova nedeljno (što aktivno, što pasivno), digitalna revolucija u radio prenosu će imati veliki efekat na naše svakodnevne audio-navike. Zbog svega iznesenog pokušaćemo da odgovorimo na neka osnovna pitanja vezana za digitalni radio.

 • Zašto radio prelazi na digitalnu tehnologiju?
  Današnji radio poseduje veliku popularnost, snagu i poštovanje, ali da bi zadržao ovakvu fenomenalnu tržišnu (ekonomija je u sve upletena) situaciju, novom digitalnom tehnologijom ovaj medij hvata korak sa drugim savremenim medijima, i to boljim kvalitetom zvuka i povećanjem izbora radio sadržaja.
 • Kako sve to radi?
  Digitalni radio koristi konvencionalne radio-predajnike za emisiju mnogo čistijeg i jasnijeg audio-signala u odnosu na obični, analogni radio. Za razliku od drugih radiosignala, audio-emisija se transferiše u digitalni signal, koji je mnogo robusniji za prenos, te mnogostruko povećava šanse za prijem kvalitetnijeg zvuka.
 • Da li nam treba novi radio-aparat?
  Digitalni radio je veoma jednostavan za upotrebu, signal se mnogo lakše prima, a izbor stanice je kao i sada – izaberete određeni kanal. Za novi radio biće vam potreban i novi digitalni uređaj, a predviđa se da će se u budućnosti najverovatnije digitalni prijemnici integrisati u druge uređaje, kao što su mobilni telefoni ili MP3 player-i (tako da ćemo imati omogućeno potpuno integrisano audio-zadovoljstvo).
 • Kakva je budućnost radija?
  Izgledi su da će digitalni radio uskoro potpuno istisnuti FM frekvenciju, a industrijski analitičari čak predviđaju „gašenje“ FM-a do kraja ove decenije. Još jedna prednost digitalnog radija je da će se uz prenos audio-signala obezbeđivati i druge raznorodne informacije, kao što su informacije o programu, turističke informacije, e-commerce ponude, i drugo. Digitalni radio će obezbediti veću ponudu radio-stanica različitih sadržaja, zajedno sa aktuelnim informacijama i vestima, koji će se odašiljati mnogo brže nego ranije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.