Šta predstavljaju PDA uređaji?

PDA je skraćenica od Personal Digital Assistant, što u prevodu znači „lični digitalni pomoćnik“, i predstavlja minijaturni kompjuter, koji staje najčešće na dlan, čije su osnovne namene skladištenje svakodnevnih podataka, razmena e-maila, prenos fajlova, reprodukcija multimedije i dr.

Kalendar, adresar i lista tekućih zadataka, pojavom PDA uređaja predstavljaju potpuno rešenje za optimizaciju i lakšu organizaciju vremena. Iako većina korisnika, iskorišćava samo mali broj mogućnosti ovih uređaja, PDA polako ulazi u sferu multifunkcionalnosti, koji uz sve veću ponudu softvera i moćniji hardver mogu omogućiti „krstarenje“ Internetom, prezentacije ili čak bežičnu administraciju udaljenih mreža.

Prvi ovakav uređaj napravila je mala engleska firma „Psion“, sada davne 1984. godine, a uređaj je jednostavno nazvala „Psion 1“. U to doba, to su zaista bile moćne „mašine“, uz adresar, brojeve telefona i listu zadataka, tadašnji PDA su omogućavali i programiranje, na programskom jeziku sličnom Basic-u, a mogli su se povezati i na štampače. Najveći nedostatak tadašnjih uređaja bile su skromne mogućnosti ekrana. Naknadnu revoluciju u ovoj oblasti podigao je Apple svojim legendarnim uređajem Newton Message Pad, koji je uveo značajnu novost – ekran osetljiv na dodir i tehnologiju prepoznavanja rukopisa. Ono što je mučilo ovaj proizvod jeste relativno visoka cena, komplikovanost, veličina uređaja, te neusavršena tehnologija prepoznavanja rukopisa.

Današnji PDA uređaji odlikuju se brzim procesorima, koji rade na stotinak megaherca, LCD TFT ekranima u boji, RAM memorijom od 8 do 32 MB i masom od oko 200 grama. Uređaji koriste veći broj različitih operativnih sistema, a najpoznatiji su „Palm OS“ i „Microsoft Windows CE“ (a tu su još i: Symbian, VT-OS, Linux…). Što se tiče softvera, na raspolaganju je veliki broj kvalitetnih aplikacija, a neke od njih su „osiromašene“ verzije poznatih PC aplikacija, kao što su: Internet Explorer, Word, Excel, Money itd.

Proizvođači se danas trude da razviju PDA uređaje koji su više okrenuti realnim potrebama korisnika i sa aplikacijama koje će korisnici svakodnevno intenzivno upotrebljavati. Analitičari procenjuju sve veću ekspanziju ovih uređaja, tako da bi sadašnja prodaja od oko sedam miliona uređaja godišnje, trebalo da do 2004. godine naraste na 19 miliona uređaja. Iako kod nas ovi uređaj nisu česti, prvenstveno zbog cene i platežne moći prosečnog kupca (za cenu PDA uređaja možete dobiti low-end PC), realno je očekivati da će i kod nas PDA uređaji naći značajniju primenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.