Šta prekid saradnje Gugla i Huaveja znači za korisnike u Srbiji?

Kompanija Gugl zabranila je kineskom proizvođaču telefona Huaveju (Huawei) pristup nekim opcijama za unapređenje Android operativnog sistema.

Ova zabrana se odnosi na sve koji će tek postati vlasnici mobilnih telefona kineskog tehnološkog giganta, jer novi aparati neće imati pristup Gugl aplikacijama.

Gugl je ovaj potez povukao nakon odluke Trampove administracije da Huavej stavi na „crnu listu“ kompanija koje ne mogu da sarađuju sa američkim firmama ako nemaju dozvolu.

U saopštenju Gugla ističe se da će se „držati odluke“ i istovremeno „preispitivati posledice“.

I Huavej se oglasio saopštenjem u kojem je naglašava da će nastaviti da razvij „bezbedan softverski ekosistem koji će korisnicima širom sveta pružiti najbolje iskustvo“.

Kineska vlada saopštila je da podržava kompaniju Huavej.

Šta ovo znači za korisnike Huaveja u Srbiji?

Korisnici Huavej telefona i tableta biće pogođeni ovom odlukom, kao i svi drugi korisnici van kineskog tržišta.

„Sve što se do sada zna, primenjivo je i na Srbiju“, kaže za BBC na srpskom Ivan Jelić, direktor za proizvode i razvoj B92.net.

On kaže će se stvari, manje ili više, kratkoročno menjati kao ranije.

Ističe da je kompanija Huavej pred velikim izazovom kako da na uređajima obezbedi usluge bez Gugla kome nije dozvoljeno da ih podrži, jer će telefoni ubuduće će biti isporučivani bez aplikacija koje redovno koristimo.

„To znači da na telefonu nećemo imati Džimejl, Gugl Hrom, Gugl drajv, Jutjub“, objašnjava Jelić.

Mobilni operater Telenor neće zvanično da se oglašava dok ne dobije više informacija od Huaveja.

Šta ovo znači za korisnike Huaveja u svetu?

Aktuelni korisnici aparata Huavej moći će da ažuriraju aplikacije, kao i do sada.

Ukoliko Gugl predstavi novu verziju Androida tokom godine, ovaj operativni sistem možda neće biti dostupan na Huavej uređajima, ali još uvek može da koristi njegovu poslednju verziju.

„Ovaj potez Gugla uticaće na korisnike širom sveta“, kaže Ben Vud iz konsultantske kuće CCS Insajt (CCS Insight)

Šta Huavej može da uradi ?

Prošle srede, Trampova administracija stavila je Huavej na listu kompanija kojima je zabranjeno da kupuju tehnologije od američkih firmi bez odobrenja vlade.

U prvom obraćanju posle odluke Gugla izvršni direktora Huaveja Ren Zengfei rekao je japanskim medijima da su bili spremni za ovu promenu.

On kaže da kompanija nastavlja sa proizvodnjom delova za telefone.

Nekoliko zemalja, na čelu sa SAD, poslednjih meseci izrazilo je zabrinutost da Kina proizvode Huaveja koristi za nadzor, ali je kompanija negirala ove navode.

S kakvim posledicama će se suočiti Huaveji?

Ovakav razvoj situacije kratkoročno može da nanese ozbiljnu štetu Huaveju.

Ukoliko zaista dođe do toga da usluge Gugla budu povučene, kupci pametnih telefona neće želeti da imaju aparat koji nema pristup Gugl Plej prodavnici.

Ipak, čini se da se kineska kompanija pripremila da bude odsečena sa američkog tržišta, jer njeni telefoni već imaju sopstvene procesore.

Početkom godine najavljeno je da će pripremati i operativne sisteme.

Svakako, ovaj potez bi mogao da ugrozi ambiciju da Huaveja preuzme Samsung i postane ozbiljan brend pametnih telefona 2020. godine.

(BBC na srpskom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.