Stižu tri nova telefona iz „Tošibe“

Na evropskom tržištu mobilnih telefona ubedljivo dominira finska Nokia, a odmah iza nje je južnokorejski Samsung. Za modele ostalih proizvođača interesovanje je manje. To nipošto ne znači da su se konkurentske kompanije pomirile s tim odnosom snaga. One neprekidno teže da skrenu pažnju na sebe i u tome dosta uspeha imaju Motorola, Sony Ericsson i LG. Nova mobilna invazija na Evropu stiže i od japanske „Tošibe“.
Toshiba je kod nas mnogo poznatija po nekim drugim proizvodima iz oblasti novih tehnologija. Ali, poneki njen mobilni telefon, uglavnom iz kategorije „pametnih“, povremeno je skretao pažnju korisnika. Toshiba sada za evropsko tržište priprema tri nova modela, koji bi trebalo da startuju najkasnije u aprilu ove godine. Dva modela, s oznakama G910 i G710, pripadaju „pametnim“ mobilnim telefonima i namenjeni su pre svega poslovnoj primeni, dok je treći model – G450, namenjen najširem krugu korisnika.
Mada pripadaju istoj kategoriji, G910 i G710 se razlikuju po izgledu i karakteristikama. G710 je jeftiniji (oko 250 evra) i skromniji model, s manjim ekranom (dijagonale 2,4 inča), dok je G910 preklopni model s velikim ekranom dijagonale 3 inča. Oba modela raspolažu QWERTY tastaturom (karakterističnom za „pametne“ modele), a softver im je zasnovan na operativnom sistemu Windows Mobile 6. Znatna razlika je i u podršci za mobilne mreže. Kvalitetniji model, čija je cena oko 600 evra, podržava sve aktuelne mreže (uključujući i 3G). Oba modela mogu se pohvaliti i podrškom za GPS tehnologiju.
Iako znatno skromnijeg kvaliteta i mogućnosti, G450 je po svojoj funkcionalnosti čak zanimljiviji od prethodnika. Po izgledu više podseća na MP3 plejer, sa zaobljenom tastaturom i OLED ekranom skromne rezolucije (96 x 39 piksela). Vrlo je zanimljiva njegova mogućnost da povezivanjem preko USB priključka služi kao modem (laptopu, na primer). Ona je ostvarena zahvaljujući podršci za HSDPA (3,5G) tehnologiju za prenos podataka velikom brzinom. Cena ovog modela, s obzirom na kategoriju kojoj pripada, nije niska – iznosi oko 200 evra, ali se on može znatno jeftinije nabaviti kroz pakete koje nude mobilni operateri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.