Stočiću, postavi se!

Sigurno ste se mnogo puta našli u situaciji u kojoj očajni zurite u svoj sto na kome vlada anarhija, a vi ne znate odakle da počnete. Tako vam i treba kada niste bili dovoljno vredni i sledili staru narodnu „ono što možeš danas, ne ostavljaj za sutra“. A ako ste dodatno opterećeni perfekcionizmom i željom da svaka stvar bude na svome mestu, onda će vam se još više svideti najnoviji izum američkih naučnika.

Najzad su stigli pametni stolovi koji sami brinu o svojoj urednosti! I ne samo to: izum može i dalje da se usavršava tako što će biti pravljeni i šankovi koji donose piće mušterijama ili stolovi u restoranima koji će razmeštati pribor za jelo i posuđe. Izumitelji najavljuju i vrhunac ovog koncepta: sobe s mogućnošću programiranja koje bi razmeštale nameštaj bez ljudskog znoja, muke i nervoze koje prate ovakve akcije!

Pametni sto su projektovali Dan Reznik i profesor kompjuterskih nauka John Canny, obojica sa kalifornijskog Univerziteta u Berkliju. Radni naziv njihovog izuma je „univerzalni manipulator rasporeda“, a ideja od koje se krenulo je činjenica da se predmeti pomeraju ako površina stola vibrira mnogo puta u sekundi.

S donje strane stole su pričvršćena dva elektromotora koji pokreću radnu površinu u jednom od dva moguća smera. Kombinovanjem vibracija u suprotnim smerovima, predmeti se pokreću, a čitav proces je kontrolisan algoritmima koji su razvijani poslednje 4 godine. Iznad stola se nalazi kamera koja nadzire položaj predmeta i te informacije šalje kontrolnom sistemu koji vrši korekcije jačine i smera vibracija, a sve u skladu sa smernicama koje je čovek zadao. Naime uz sto se dobija i grafički interfejs pomoću koga se jednostavnim klikom miša određuje željeni položaj predmeta.

Da, izum je fantastičan, ali moraćete da se strpite još par godina dok se ne nađe u slobodnoj prodaji. U međuvremenu budite uredni, praznite redovno piksle i ne dozvolite da vam tatstatura bude puna mrvica od keksa i čokolade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.