Superbrzi

Najveći svetski proizvođač kompjuterskih čipova, kompanija Intel, objavio je da je u svojim laboratorijama uspeo da izradi najmanji i najbrži tranzistor na svetu.

To je presudni događaj koji će Intel-u omogućiti da tokom sledeće decenije proizvodi procesore i do deset puta jače od današnjih.

Pojedinosti o novoj tehnologiji Intel će objaviti na Međunarodnoj konferenciji proizvođača elektronskih uređaja (International Electron Devices Meeting), koja se ovih dana održava u San Francisku, u Kaliforniji.

Kao što je poznato, čip predstavlja samu srž kompjutera i drugih “pametnih” uređaja, a sastoji se od tranzistora koji, poput prekidača (uključeno/isključeno, tj. 0/1) kontrolišu protok elektrona. Što je tranzistor manji, to svoju funkciju binarnog prekidača obavlja brže.

Naučnici i istraživači iz Intel-ovih laboratorija drže da će sprave kakve danas viđamo po SF filmovima i TV serijama biti stvarnost tek za nekoliko godina. Kao poseban primer naveden je uređaj za prevođenje sa stranih jezika u stvarnom vremenu.

Danas najbrži Intel-ov čip, Pentium 4, satavljen je od 42 miliona tranzistora smeštenih u komadiću silicijuma koji podatke obrađuju brzinom od 1,5 gigaherca, pri čemu se, u jednoj sekundi, postiže napon od 1,7 volti.

Najnovija Intel-ova tehnologija omogućiće čipove sa 400 miliona i više tranzistora, te rad na brzini od 10 gigaherca.

Novi tranzistori “veliki” su samo 0,3 mikrometra, što je približna veličina tri atoma. Gomila od 100.000 takvih tranzistorčića “debela” je poput lista papira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.