Surfujte 12.000 metara iznad mora

Širokopojasni pristup Internetu ostvaren je i u avionskim letovima kompanije Lufthanza. Tehnologiju za pristup Internetu kompanije Lufthanza i Boing ostvarile su u saradnji sa servis provajderom – kompanijom Connexion. Najpre je sredinom aprila ostvaren probni let između Frankfurta i Dulles-a (Vašington). Zatim je od maja ova usluga uvedena na letovima između Minhena i Los Anđelesa. Krajem juna napravljen je i prvi let iznad Azije u kome je ostvarena širokopojasna internet veza – let 715 između Tokija i Minhena.

Pristup Internetu na Lufthanzinim letovima ostvaruje se preko portala kompanije – Lufthansa Flynet. On omogućava putnicima da, koristeći sopstveni prenosivi računar, pristupaju Internetu i da se zabave ili iz vazduha obave sve ono što nisu stigli da urade sa zemlje. Ta usluga košta 30 dolara ako se koristi tokom čitavog leta, a može se koristiti i u ograničenom vremenu, pri čemu se za 30 minuta plaća deset dolara, a za svaki naredni utrošeni minut po 25 centi.

Na taj način omogućeno je surfovanje Internetom, slanje i prijem elektronske pošte sa prilogom (fajlovima), kao i pristup korporacijskim intranet mrežama. Pored usluga te vrste, portal Flynet nudi i različite informacije – aktuelne dnevne vesti i servisne informacije, turističke vodiče za putovanja i drugo. Takođe, putnicima je omogućeno da na taj način obave i različite poslovne aktivnosti, kao i da kupuju proizvode najrazličitijih vrsta.

Tehnička realizacija širokopojasnog pristupa Internetu pri brzini od 900 kilometara na čas sigurno nije bila jednostavna. Ona je ostvarena prijemom satelitskog signala sa deset geostacionarnih satelita postavljenih na 36.000 kilometara iznad zemlje. U avionima je napravljena bežična LAN mreža, slično mrežama u kompanijama srednje veličine (avion ima oko tri stotine sedišta, to jest priključaka u mreži). Podaci se prenose brzinom od pet megabajta u sekundi.

Zanimljivo je da se u ovim avionima pristup Internetu ne smatra luksuzom, već potrebom. O tome govori podatak da pristup Internetu neće biti privilegija pojedinih putnika, već će usluga biti ponuđena putnicima u svim klasama. Jedino što je pri tom neophodno jeste to da putnici koji žele da je iskoriste imaju svoj računar – laptop ili PDA uređaj. Međutim, kompanija Lufthanza planira da uvede računare kao sastavni deo opreme u avionima. Ta mogućnost biće ponuđena u 2005. ili 2006. godini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.