U trendu

Surround efekat na mobilnom telefonu

U savremenoj tehnologiji zvučni stereo efekat je već davno prevaziđen. Hit je surround zvuk koji daje utisak prostornog efekta, pri čemu se ide na primenu sve većeg broja zvučnika (što će reprodukciji zvuka dati pun trodimenzionalan efekat). Novina u uvođenju surround efekta je mogućnost reprodukcije takvog zvuka i na minijaturnim uređajima kao što su PDA računari ili mobilni telefoni. Takvo rešenje ponudila je kompanija Sonaptic iz Velike Britanije. Pri tom se koriste dva Yamaha zvučnika i uz pomoć odgovarajućeg softvera ostvaruje se pravi surround efekat.

Softverske aplikacije za dobijanje ovakvog efekta ponuđene su u četiri varijante. Aplikacija Talk 3D koristi se za prijem telefonskog poziva i obavljanje razgovora. Kada telefon zazvoni, dobija se utisak kao da zvuk dolazi spolja (sa nekog drugog telefona). Ako se dotad slušala muzika, ona će se utišati (prostorno pomeriti), a glas sagovornika će se čuti kao da dolazi sa posebnog zvučnika ispred telefona. Efektnom igranju video-igara namenjena je aplikacija Game 3D. Pri tom se mogu koristiti i slušalice, što je posebno pogodno ako se igrač nalazi u „gužvi“. Na taj način će nesmetano moći da se posveti svojoj omiljenoj igri, a pri tom zvučnim efektima neće smetati ostalima.

Music 3D aplikacija namenjena je efektnom slušanju muzike (sa MP3 plejera ugrađenog u PDA uređaj ili mobilni telefon). U tom slučaju pravi surround efekat dolazi do punog izražaja. Kvalitetan zvuk ostvaruje se zahvaljujući 3D audio mikseru, dinamičkoj kontroli basova i procesoru za simulaciju 3D efekta na osnovu reverberacije zvuka. Četvrta aplikacija je Headset 3D. Ona upravo ima zadatak da obezbedi postizanje surround efekta ugradnjom samo dvaju zvučnika u male uređaje poput mobilnih telefona. Zbog malih dimenzija tih uređaja zvučnici su na vrlo malom međusobnom rastojanju. Surround efekat ostvaren je zahvaljujući takozvanim HRTF (Head Releted Transfer Functions) podacima, dobijenim na osnovu prirodnog načina prostiranja zvuka do čovekovog slušnog sistema.

Ova tehnologija kompanije Sonaptic još uvek je u razvojnoj fazi. Praktično će se najverovatnije primeniti najpre u Japanu, mada zasad nije poznato koji od proizvođača mobilnih telefona ili PDA uređaja će se u to uključiti. Povoljna okolnost za primenu ovih aplikacija je u tome što ne zahtevaju mnogo memorijskog prostora niti veliko angažovanje procesora. Potrebno je samo 20 kilobajta RAM-a i oko deset odsto snage standardnih procesora koji se ugrađu u ovu vrstu uređaja. Na taj način će se uz vrlo mala ulaganja ostvariti izuzetno kvalitetna reprodukcija audio i video sadržaja na mobilnim telefonima i PDA uređajima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.