Svi putevi vode u Rim

Bez obzira na stotine miliona stranica i desetine miliona sajtova koji postoje na Web-u, izuzetno je mali broj onih koji okupiraju najveći deo pažnje surfera. Rezultati istraživanja sprovedenog u SAD od marta 1999. do marta 2001. godine, pokazuju da američki surferi 50% ukupnog vremena koje provode na Internetu, provode na samo četiri sajta. America Online, Yahoo!, Microsoft i Napster, jesu mesta na koja vode skoro svi putevi.

U ova četiri slučaja je reč o „familijama“ sajtova (America Online poseduje veliki broj adresa, između ostalog i CNN.com) ili ogromnim lokacijama – portalima, koji se nalaze na jedinstvenoj adresi, ali se mogu izdeliti na veliki broj sajtova (primer: Yahoo!). U svakom slučaju, primetna je tendencija u SAD da se pažnja surfera koncentriše na mali broj kvalitetnih lokacija, a ne rasipa na ogromni broj sajtova.

Ovakvo istraživanje je sprovela agencija Jupiter Media Metrix, koja je i otkrila kako ova tendencija jača. U protekle dve godine, 50% surferskog vremena je bilo trošeno na lokacijama 11 kompanija – sada se taj broj smanjio na svega 4. Još je izraženija brojka u rezultatima koji pokazuju koliko kompanija „kontroliše“ 60% vremena provedenog na Internetu: pre dve godine je taj broj iznosio 110, a ovih dana samo 14.

Rezultati pokazuju da se 32% vremena na Internetu provodi na AOL mreži sajtova. Sa lokacije AOL.com se zaista može poći na bilo koju „stranu“ – sajtovi ove kompanije pripadaju najširoj paleti oblasti. Velika posećenost i velika zarada omogućuju dalje širenje ove kompanije na Internetu, stalno kupovanje lokacija, podizanje novih sajtova i servisa, kupovinu konkurencije (primer je ICQ servis, koga je kupio upravo AOL i, samim tim, stekao „armiju“ novih korisnika). Sudeći po rezultatima i po tvrdnjama da će se tendencija koncentrisanja korisnika na manji broj sajtova i dalje nastaviti, moguće je da 4 pomenute kompanije postanu u SAD Internet „sam za sebe“.

Tendencija širenja pomentuih kompanija i zauzimanja tržišta se ne odnosi samo na SAD i na englesko govorno područje. Kao primer mogu da posluže lokalne verzije portala Yahoo! za evropsko, azijsko, južnoameričko, australijsko tržište. Za evropsko tržište postoje Yahoo! sajtovi na danskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, norveškom, španskom, švedskom. „Osvajanje“ Velike Britanije i Irske odavno traje putem Yahoo! UK & Ireland. Na isti način se ovaj portal širi i na ostale kontinente.

Do koje mere će američki sajtovi osvajati i tržišta van SAD? Bilo bi zanimljivo pogledati rezultate istraživanja koje bi bilo sprovedeno u Evropi i na ostalim meridijanima. Jedino što može kompanije iz SAD da zaustavi, jeste nedostatak novca i nemogućnost ulaganja u promociju na lokalnim tržištima. A možda može da ih zaustavi i lokal-patriotizam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.