„Takeda“ nagradila utemeljitelje softvera otvorenog izvornog koda

Japanska fondacija Takeda, osnovana aprila ove godine, odlučila je da svoje prve godišnje nagrade za tehnološka dostignuća dodeli pionirima i utemeljiteljima softvera otvorenog izvornog koda. Nagradu su podelili Linus Torvalds (Linus Torvalds), Ričard Stolman (Richard Stallman) i Ken Sakamuri. Tačan naziv kategorije u kojoj je ova trojka odnela priznanje, a svaki od njih i po 100 miliona jena, glasi “Tehnološko–preduzetničko dostignuće za društveno/ekonomsko blagostanje”. U obrazloženju se navodi da je nagrada dodeljena za “nastanak i razvoj otvorenih modela razvoja za otvorenu arhitekturu sistemskog softvera, besplatnog softvera (freeware) i softvera otvorenog izvornog koda (open source code software).

Linus Torvalds, trenutno zaposlen u korporaciji Transmeta, nagradu je dobio za razvoj čuvenog OS-a otvorenog izvornog koda Linux, Ričard Stolman, prvi čovek Free Software Foundation, nagrađen je za svoj doprinos popularisanju open-source ideje, ali i za postavljanje temelja operativnom okruženju GNU, dok je Ken Sakamura, profesor Tokijskog univerziteta, priznanje dobio za stvaranje TRON-a, specifikacije operativnog sistema za modele sa ugrađenim softverom, poput ručnih i drugih malih prenosivih računara.

Pored ove kategorije, nagrade su dodeljene i u oblasti doprinosa individualnom blagostanju, kao i u oblasti zaštite životne sredine. U prvoj kategoriji nagrađeni su Majkl V. Hankapiler (Michael W. Hunkapiller) i Dž. Krejg Venter (J. Craig Venter), za uspešan rad u sekvenciranju ljudskog genoma. Sa druge strane, u oblasti zaštite životne sredine, nagrađeni su Fridrih Šmit Blek (Friedrich Schmidt Bleek) sa francuskog instituta Factor 10 i Ernst Ulrih fon Vajcker (Ernst Ulrich von Weizscker) sa nemačkog Wuppertal instituta. Oni su priznanje dobili za sistem “ekološkog ranca” koji su razvili, koji predviđa da se na svakom proizvodu beleži koliku je štetu naneo životnoj sredini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.