Tehnička podrška za igrače

Firme koje prave igre za kompjutere i igračke konzole suočene su sa fenomenom koji postaje sve izraženiji: u proseku, „životni vek“ igre je mnogo duži nego pre nekoliko godina, zahvaljujući kompleksnosti zapleta i dužini trajanja, kao i mogućnosti da igru igra više igrača. Zbog toga je i sve teže pružiti kvalitetnu tehničku podršku starim i novim igračima. U takvoj situaciji pojavila se jedna nova kategorija firmi – one se bave isključivo pružanjem podrške igračima, a izdavači igara ih plaćaju kako bi se rasteretili i koncentrisali na razvoj novih naslova.

Jedna od takvih firmi je StarTek, koja svoje usluge pruža studijima za izradu igara. Klijenti ove firme su studiji Acclaim, Take 2 i NovaLogic, koji su prvi odlučili da tehničku podršku povere firmi specijalizovanoj za to. Očigledno je da ovakav vid saradnje studijima donosi znatnu uštedu vremena i novca, jer je broj studija koji počinju da razmišljaju na ovaj način sve veći. Acclaim, Take 2 i NovaLogic šalju svaku svoju novu igru firmi StarTek, a njeni zaposleni je besomučno igraju ne bi li otkrili neki propust ili problem. Nakon faze testiranja, kada se igra nađe u prodavnicama, StarTek preuzima obavezu da pruža tehničku podršku i pomaže igračima da reše probleme do kojih je došlo prilikom instalacije igre ili kasnije, u toku igranja.

Pored toga što se od zaposlenih očekuje da budu strasni ljubitelji igara, potrebno je i da dobro poznaju operativni sistem Windows, kao i da imaju solidno znanje u oblasti hardvera i softvera. Pomenuti operativni sistem je apostrofiran, jer najveći broj problema nastaje upravo na kompjuterima koji rade na ovoj platformi. Praktično, Windows je moguće podesiti na bezbroj načina, a često su neka podešavanja uzrok problema. Zaposleni u firmi StarTek imaju listu svih do sada uočenih problema, pa su u mogućnosti da brzo pruže pomoć. U situaciji kada se pojavi nov problem, za koji još uvek nije pronađeno rešenje, pribegava se jednom jednostavnom metodu: igra o kojoj je reč besomučno se igra na kompjuteru koji ima istu ili sličnu konfiguraciju kao računar osobe koja je zatražila pomoć sve dok se ne otkrije uzrok problema i odgovarajuće rešenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.