Telefonski virusi

Stručnjaci za bezbednost upozoravaju da bi sledeća meta hakera mogli da budu mobilni telefoni nove generacije, opremljeni mogućnošću stalne veze sa Internetom. Prvi primer „zloćudnog“ koda je zabeležen u Japanu, gde je e-mail poruka poslata korisnicima mobilnih telefona sadržala link koji je, kada se na njega klikne, prouzrokovao stalno pozivanje broja hitne pomoći. Pozivanje ovog broja je japanski operater privremeno blokirao, dok nije otklonjen bezbednosni propust. Na isti način, upozoravaju stručnjaci, hakeri bi mogli da „nateraju“ telefone da pozivaju neku međunarodnu „vruću liniju“.

I u Evropi je bilo primera delovanja hakera, koji su koristili SMS poruke kako bi blokirali rad mobilnog telefona. Da bi se omogućilo normalno funkcionisanje, morala je da bude izvađena baterija, tj. resetovan aparat. Nova verzija ovakvih poruka blokira rad telefona sve dok se SMS ne obriše sa samog servera operatera. U Sjedinjenim Državama nije bilo većih problema sa hakerima, jer mobilna telefonija zaostaje za tehnologijom u Evropi i Japanu. Prihvatanje novih standarda i uvođenje mreža treće generacije označiće i početak telefonskih virusa, smatraju stručnjaci za bezbednost.

Sve doskora, mobilni telefoni nisu mogli da skidaju sadržaje sa Mreže. Nova generacija uređaja, priključena na Internet, biće idealna meta za hakere, koji će, na isti način kao i kod kompjutera, moći da kreiraju viruse, crve i trojance koji će blokirati rad, otvarati mogućnost za daljinsku kontrolu telefona ili krađu lozinki i brojeva telefona u imeniku. Za „pametne telefone“, poput modela Nokia Communicator, Handspring Treo, Motorola Java Phone i Mitsubishi Trium-Mondo, antivirusna kompanija F-Secure počela je da razvija softver pod nazivom Cell Phone Virus Challenge, koji će predstavljati svojevrsni firewall, tip softvera dobro poznat vlasnicima kompjutera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.