Tinejdžer koji je „zaradio“ 272.000 dolara

Tinejdžer, pomenut u naslovu, ima 15 godina i živi u New Jersey, SAD. Trenutno se nalazi na sudu i, po svemu sudeći, moraće da plati kaznu od 285.000 dolara.

Njegovo ime je Jonathan Lebed i po prvi put se jedan maloletnik nalazi pred sudom zbog prevare ovakvog obima. Maštoviti tinejdžer je jednostavno kupio veću količinu deonica veoma male vrednosti na tržištu i na Yahoo! forumima počeo da širi glasine o njihovom naglom rastu. Tvrdio je da će vrednost sa 2 skočiti na 20 dolara, a na drugom mestu opet da će rekordni rast pokazati da su dotične deonice jedne od najpotcenjenijih na tržištu.

Očigledno da je bilo mnogo onih koji su poverovali, deonice su postale tražene, a vrednost počela da naglo i intenzivno raste. U roku od 24 časa mlađahni mešetar je prodao sve svoje deonice, a profit po pojedinačnim prodajama se kretao od 11.000 do 74.000 dolara, koliko je najviše ostvario u jednom „cugu“!

Forumi sa finansijskim temama su mesto gde mnogi investitori traže informacije koje bi mogle da vode ka profitu. Jonathan je to iskoristio i spam-ovao ove lokacije stotinama poruka pod različitim imenima. Akcija koja je trajala manje od 24 časa izaziva divljenje kod berzanskih agenata koji komentarišu njegov neosporni talenat.

Problem je u tome što je deonice kupio sa namerom profitiranja uz pomoć neistina i glasina, tako da će morati da 272.000 dolara vrati i na tu sumu doda i 13.000 dolara odštete. Njegov advokat takođe ističe neospornu inteligenciju i predviđa da ćemo Jonathana u budućnosti sigurno videti kao uspešnog poslovnog čoveka. „Da biste u ovakvom poslu uspeli morate da budete inteligentni, obrazovani, ali i veoma lukavi“, objašnjava advokat mladog Internet-prevaranta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.