U trendu

Tojota ulaže milijardu dolara u SAD za istraživanje veštačke inteligencije

Kompanija Tojota ulaže milijardu dolara u kompaniju u Silicijumskoj dolini za razvoj veštačke inteligencije i robotike, kako bi unapredila istraživanja tehnologije koja omogućava samonavodeća vozila, ali i pomogla ljudima u svakodnevnim aktivnostima.

Predsednik Tojote Akio Tojoda rekao je danas da će istraživački centar kompanije s 200 zaposlenih blizu univerziteta Stanford početi da radi u januaru, dok će kasnije biti otvorene i kancelarije te firme blizu univeriteta Em-Aj-Ti (MIT) u Masačusetsu.

Ova investicija, planirana za narednih pet godina, dolazi pored 50 miliona dolara koje je japanska kompanija ranije najavila za istraživanja veštačke inteligencije na Stanfordu i MIT-u.

Tojota je saopštila da je zainteresovana za istraživanja i mimo samonavodećih vozila, na kojima neke automobilske kompanije intenzivno rade, već i za veštačku inteligenciju koja bi mogla biti korišćena u svakodnevnom životu.

Kompanija je već predstavila robot nalik Artu-Dituu (R2-D2) koji treba da pomaže starijim, bolesnim i ljudima u kolicima. Takođe je predstavila i čovekolikog robota namenjen zabavi koji može razgovarati i svirati muzičke instrumente.

Stručnjak za robotiku Džil Prat predstavljen je u Tokiju kao šef nove organizacije Tojotinog instituta za istraživanje. Pre nego što je počeo da radi kao Tojotin tehnički savetnik, bio je menadžer u agenciji američke vojske za odbrambena napredna istraživanja.

Prat je rekao da je cilj Tojote da robotima pomogne starijima, omogući vozila koja neće imati udese i koristiti veštačku inteligenciju da svim ljudima omogući da voze.

Tojota je najavila da će zaposliti istraživače i inženjere, a privlačenje talentovanih strulnjaka biće od ključnog značaja pošto pored autoproizvođača Dženeral motorsa, Tesle i Nisana na samonavodećim vozilima rade i Gugl, Epl i Uber.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.