Trium Mondo – skupo zadovoljstvo

Mondo je hibrid između mobilnog telefona i Organizer-a, koji je opremljen za WAP i GPRS (General Packet Radio Service), novi standard koji se postepeno uvodi na Zapadu. Dizajn ovog Smartphone-a svoje uzore nalazi u PDA-uređajima (Personal Digital Assistent) kompanija Palm, Jornada ili iPaq. Mondo poseduje monohromatski displej i koristi operativni sistem Microsoft Pocket PC Version 3.0. Nakon Smartphone-a Nokia Communicator i Ericsson R380 (vidi članak Smartphone na testu inteligencije), Trium Mondo je treći uređaj ove vrste na tržištu. U prodaji treba da se pojavi marta ove godine po ambicioznoj ceni od oko 2.000 DEM.

Kada je isključen, Mondo predstavlja zagonetku: Gde se samo sakrio telefon? Samo dve rupice, iza kojih se kriju mikrofon i zvučnik (koji ujedno može da služi i kao Speakerphone), nagoveštavaju da se ne radi o običnom PDA-uređaju. Površina ekrana vrlo malo reflektuje spoljašnje svetlo, ali je zbog slabog kontrasta ipak potrebno naći zasenjeno mesto za posmatranje displeja. Meki tasteri ispod displeja omogućavaju direktno pozivanje elektronske pošte, adresa, termina i telefona.

Nakon uključenja, na ekranu se pojavljuje iscrtani telefon, koji po načinu rukovanja nalikuje drugim Trium telefonima. Elementima na ekranu se može rukovati specijalnom plastičnom olovkom, a bočno smešteno navigaciono dugme dozvoljava rukovanje telefonom i bez ove olovke. Činjenica da je telefon samo jedna Windows-CE aplikacija, kao i Pocket Word ili Excel, zahteva izvesno navikavanje. Za isključenje telefona, jednostavno treba isključiti program, čime se isključuje i elektronika mobilnog telefona. Tada od mobilnog telefona sa velikom potrošnjom struje nastaje jedan istrajni PDA. Energija se štedi i kod displeja, koji svetli samo monohromatski. U režimu korišćenja mobilnog telefona, po navodima proizvođača, Mondo bi trebao da radi 100 sati u stanju pripravnosti.

Veliki displej predstavlja naročito prijatno iznenađenje prilikom korišćenja WAP-a, jer se tada dve trećine ekrana koriste za prikaz WAP-sadržaja. Tako korisnik može komforno da očitava vesti i menije. Zahvaljujući brzom procesoru, neophodnom za ovakav PocketPC, učitavanje stranica se odvija prilično brzo. Osim toga, u Mondo je ugrađen i jedan pravi web-browser, zahvaljujući kojem korisnik nije upućen samo na redukovani sadržaj WAP-stranica, već mu pomoću GPRS-a i Pocket Internet Explorer-a na raspolaganju stoji čitav Internet.

Od posebnosti, treba naglasiti integrisani Multimedia-Player za puštanje video- i MP3-fajlova, što je lep dodatak, ali je samo 16 MB neproširive memorije, za ovakve namene ipak nedovoljno. Telefon ima vibracioni alarm i mogućnost snimanja glasovnih poruka. Postoji mogućnost korišćenja i tuđeg softvera, ali se time opterećuje ionako skromna memorija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.