Tržište virtuelne stvarnosti narašće na 70 milijardi dolara godišnje

Hardver i softver za usluge virtuelne stvarnosti (VR) verovatno će se do 2020. godine popeti na 70 milijardi dolara godišnje, procenila je istraživačka firma TrendForce.

U današnjoj objavi stoji da bi suma trebalo da se više nego udesetostruči sa 6,7 milijardi dolara prognoziranih za sledeću godinu, uz napomenu da je vrednost verovatno potcenjena, prenosi TeleTrader News.

„Smele procene ne odražavaju privlačnost nove industrije“, naveo je Džejson Caj, analitičar zadužen za nosive uređaje u kompaniji sa sedištem na Tajvanu.

„Brojke ne uključuju vrednost nekomercijalnog korišćenja VR tehnologije. Na primer, ova industrija trenutno podstiče razvoj besplatnog softvera i aplikacija na principu ‘uradi sam’. Iako ti projekti developerima ne donose prihod istog časa, imaju presudnu ulogu u promociji, rastu tržišta i inovacijama,“ rekao je.

Softverski deo tržišta bi trebalo da poraste do nivoa dva i po puta većeg od hardverskog, predviđa TrendForce.

Caj je dodao bi, po scenariju, glavne platforme socijalnih medija obezbedile softverske alatke i podršku za VR video-sadržaj, te bi tako deljenje u mrežama bilo sredstvo za popularizaciju.

Kompanija je u saopštenju navela primere projekata koje su pokrenuli košarkaški savez En-Bi-Ej (NBA) i medijska kuća „Njujork tajms“.

Pored nosivih uređaja, oblast nezavisnog razvoja će verovatno podstaći rast, navedeno je u izveštaju.

„Pošto za počinjanje izrade aplikacija nema velikih prepreka, došlo je do širenja sektora nekomercijalnog softvera, kojeg prave studenti, nezavisni developeri i distributeri sadržaja. Umesto da se vode komercijalnim interesom, oni žele da privuku pažnju potrošača inovativnim proizvodima“, naglasio je Caj i dodao da bi obrazovne institucije mogle da dodaju vrednost ovoj delatnosti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike