TV program i reprodukcija na mobilnom telefonu

Mobilni telefoni sa prijemom televizijskog programa jedna su od najnovijih i najatraktivnijih mogućnosti ovih popularnih uređaja. Japanski Vodafone je još u decembru prošle godine lansirao takav uređaj sa nazivom V601N (proizvođač NEC Corporation). Novi model, koji je Vodafone lansirao u aprilu ove godine, nosi naziv V401T, a napravila ga je kompanija Toshiba. Od prethodnog modela razlikuje se po mogućnostima snimanja i reprodukcije TV sadržaja, to jest PVR (Personal Video Recorder) funkciji.

V401T sadrži TV tjuner i Super Fine Poly-silicon TFT LCD ekran sa QVGA rezolucijom (320 x 240 tačaka). To je visokokvalitetan polisilicijumski ekran sa dijagonalom od 2,2 inča. Tjuner omogućava prijem analognih zemaljskih programa, pri čemu je omogućeno gledanje programa u vremenu najviše do jednog sata. Pored toga, kao što je rečeno, on služi kao mini personalni video-rikorder. To su veoma popularni uređaji koji se obično kombinuju sa audio-plejerima i eksternim hard diskovima. Imaju mogućnost da snime sadržaje sa TV programa ili neke druge sadržaje u realnom vremenu i da ih kasnije, prema želji korisnika, reprodukuju. V401T je jedan od prvih mobilnih telefona sa tom mogućnošću. Sadržaji se mogu reprodukovati u maksimalnom trajanju do 12 minuta.

Još jedna zanimljiva mogućnost koja se njime može ostvariti jeste pamćenje nekih scena sa TV programa i njihovo čuvanje kao statičnih slika (fotografija). Takođe, ovaj uređaj ima i mogućnost zaštite od prekomerne upotrebe (tzv. Limit Mode). Ona korisnicima omogućava da definišu pravila korišćenja, tako da se može ograničiti vreme trajanja razgovora, kao i broj poslatih i primljenih poziva i poruka.

Mobilni telefon V401T predstavljen je 17. aprila, a na japanskom tržištu startovao je već 28. aprila. Zasad je dostupan samo na tom području za korisnike Vodafone-ove PDC mreže mobilne telefonije i isključivo sa podrškom za japanski jezik. Nove varijante će se sasvim sigurno naći i izvan Japana, a podržavaće i druge svetske jezike (engleski, pre svega).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.