TV program sa satelita stiže na mobilni

Ideje o prijemu TV programa pomoću mobilnog telefona već su se pojavile, a prikazani su i prototipovi uređaja koji to mogu da ostvare. One su najpre realizovane u Južnoj Koreji početkom ove godine. Uslugu je ponudila kompanija TU Media (operater satelitske televizije), a mobilne telefone napravili su poznati južnokorejski proizvođači – LG, Samsung i Pantech. Nastavljajući aktivnost na razvoju te ideje, kompanija LG predstavila je svoj novi model mobilnog telefona s tom mogućnošću. To je model LG-SB 130, prikazan na izložbi KES (Korea Electronics Show) u Seulu (održana od 11. do 15. oktobra).

Da bi ostvario ovu funkciju, mobilni telefon treba da ima ugrađen satelitski TV prijemnik. Na pomenutoj izložbi u Seulu kompanija LG priredila je demonstraciju prijema satelitskog TV signala, što, međutim, ni na koji način ne remeti normalne funkcije ovog mobilnog telefona. U slučaju da u toku emitovanja i prijema TV sadržaja korisniku naiđe telefonski poziv, TV program će se zaustaviti, na ekranu će se pojaviti informacija o prispelom pozivu i korisnik može normalno da obavi razgovor. Na taj način ovaj mobilni telefon ponaša se kao digitalni video rikorder (na primer, popularni TiVo)

LG-SB 130 pripada takozvanim DMB (Digital Mobile Broadcasting) mobilnim telefonima s mogućnošću prijema satelitskog TV programa. To je telefon s kliznim dizajnom, čiji se ekran može rotirati za 90 stepeni kako bi se prilagodio gledanju različitih TV sadržaja. Ekran je TFT LCD, sa dijagonalom 2,2 inča i QVGA rezolucijom (240 x 320 piksela). Ima ugrađen MP3 plejer i TV izlaz. Interna memorija od 80 megabajta služi za smeštaj TV sadržaja u vremenu do jednog sata. Kao što je rečeno, za vreme telefonskog razgovora slika se zamrzava i po završetku razgovora nastavlja da emituje snimljeni deo TV programa.

Upravo zahvaljujući ovoj mogućnosti gledanja TV programa onda kada to korisniku odgovara, uređaji s ovakvom mogućnošću popularno se nazivaju vremenskim mašinama. Mobilni telefoni će znatno doprineti popularizaciji te funkcije. Model LG-SB 130 zasad je namenjen samo južnokorejskim CDMA (Code Division Multiple Access) mrežama mobilne telefonije i biće dostupan samo na prostoru Južne Koreje. Iako proizvođač zvanično nije objavio po kojoj ceni će se ovaj model prodavati, pretpostavlja se da će on koštati oko 700 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.