U potrazi za novim oblicima reklamiranja

Kako dopreti do kupaca? Kako skrenuti pažnju? Kako uvećati prihode od prodaje reklamnog prostora (vremena)? Ovo su pitanja koja danas sebi postavljaju Internet kompanije, podjednako i web portali i online trgovci.

Posle novih dimenzija banera, upotrebe animacije i zvuka, kao i različitih oblika ciljnog marketinga, postoje ideje o kreiranju „pametnih“ reklama koje će biti u skladu sa interesovanjima potencijalnih kupaca. Najnovija ideja ove vrste potiče od kompanije Amazon, najvećeg online trgovca na svetu.

U cilju povećanja prodaje muzičkih CD-ova, Amazon korisnicima Winamp-a (vodećeg MP3 plejera) nudi softver dodatak, koji je još uvek u fazi testiranja. Pomenuti dodatak preporučuje nova izdanja ljubiteljima muzike, koja je moguće kupiti kod Amazon-a. Takve preporuke imaju u vidu ono što korisnik Winamp-a trenutno sluša, pronalaze muziku istog autora ili slične žanrovske orijentacije.

Ovakva ideja se nalazi u osnovi novog softvera, ali se čini da nije razrađena u dovoljnoj meri. Oko 3.600 dobrovoljaca koji su skinuli dodatak i instalirali ga, uglavnom tvrde da nisu zadovoljni – preporuke (reklame) se ili ponavljaju više puta, ili nemaju veze sa muzikom koju korisnik u tom trenutku sluša.

Nedorađena ideja i neuspešna realizacija sigurno neće privući mnogo korisnika, ali pokazuju u kome će se smeru reklame (možda) razvijati. Takođe, za ovakve tehnologije vlada veliko interesovanje ne samo kod prodavaca tradicionalnih nosača zvuka, već i kod sajtova koji svoje poslovanje baziraju na prodaji MP3 fajlova i naplaćivanju pretplate za korišćenje mogućnosti razmene muzičkih datoteka.

Srodne teme:

  • Reklamokratija
  • Novi standardi za banere?

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.