U trendu

Ujedinjene nacije protiv biopiraterije

Pojam biopiraterija označava nekontrolisanu eksploataciju genetskih resursa zemalja u razvoju koju najčešće sprovode moćne svetske farmaceutske kompanije. Procenjuje se da biljke i životinje koje se izvoze iz država bez delotvornog načina zaštite od interesa kapitala i kasnije koriste za proizvodnju različitih preparata, donose profit preko 30 milijardi dolara, pri čemu državama iz kojih su vredni sastojci izneseni ostaje tek malo ili ne ostaje gotovo ništa.

Za farmaceutske kompanije naročito su zanimljive tropske šume sa bogatom florom i faunom, ali i starosedeoci čije je poznavanje bilja i njegovih lekovitih svojstava često „otvaralo oči“ predstavnicima velikih kompanija. Godinama se već dešava da se biljke i životinje iznose iz zemalja u razvoju, a zatim preparati koji se iz njih dobiju patentiraju i postanu „zlatna koka“ za industriju, koja vrlo često u potpunosti zavisi od prirodnih resursa zemalja u razvoju.

Ujedinje nacije su na jednom od poslednjih zasedanja preporučile niz mera kojima se biopiraterija može smanjiti. Zemljama u razvoju preporučeno je da dozvole pristup velikim kompanijama samo ako se postigne dogovor o deljenju profita. Na ovaj način bi se podržali napori u očuvanju prirodne sredine, ali i obezbedio dodatni prihod za države koje kaskaju za razvijenim delom sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.