Ultrapametan mobilni – Samsung F700

Iako je ovaj mobilni telefon predstavljen još u februaru ove godine, na nekim tržištima u prodaji se pojavio tek nedavno. Svojim karakteristikama i dizajnom zaista zaslužuje punu pažnju. To se odnosi na sve njegove funkcije iz domena takozvanih pametnih mobilnih telefona, ali i na odlične multimedijalne karakteristike i tehnologije za brz prenos podataka.
Samsung F700 je klizni model s horizontalnim pomeranjem kliznog dela, karakterističnim za pametne mobilne telefone. Dimenzije su mu 112 x 56 x 15,9 mm, a težina 139 grama. Spoljni deo je s velikim ekranom osetljivim na dodir, čija je dijagonala 3,2 inča, a rezolucija 240 x 440 piksela. Kvalitet boja ostvaren je u 256.000 različitih nijansi. Ovako veliki ekran prilagođen je gledanju različitih video sadržaja, pri čemu se može koristiti i u vertikalnoj i u horizontalnoj orijentaciji.
Na ekranu se nalazi virtuelna standardna tastatura, a ispod njega je samo jedan lepo dizajniran navigacioni taster. Pomeranjem pokretnog dela otvara se prava QWERTY tastatura, neophodna za napredno korišćenje mobilnog telefona u različitim softverskim aplikacijama. To se pre svega odnosi na aplikacije vezane za pristup Internetu, karakteristične za Samsung-ovu Ultra Special seriju „pametnih“ mobilnih telefona, kojoj i ovaj model pripada (oficijelni naziv mu je Ultra Smart F700).
Ove mogućnosti ostvarene su zahvaljujući podršci za prenos podataka 3G (UMTS) i 3,5G (HSDPA) tehnologijama. Pored toga, on podržava i standardnu GSM mobilnu mrežu za tri opsega (900, 1.800 i 1.900 megaherca), GPRS i EDGE tehnologije, kao i bežične WLAN i Bluetooth tehnologije. S drugim uređajima može se povezivati i preko infracrvenog i USB porta. Napaja se standardnom litijum-jonskom baterijom sa 1000 mAh, 4,5 sati razgovora i do 300 sati rada u režimu čekanja.
Posebnu pažnju zaslužuju njegove multimedijalne mogućnosti. On ima ugrađen audio plejer s podrškom za formate MP3, AAC i AAC+, kao i MPEG4 video plejer, koji podržava prenos video sadržaja u skladu s formatima H.264 i H.263. Na taj način omogućeno je preuzimanje i razmena audio i video sadržaja, kao i komunikacija video pozivima. Za tu svrhu ugrađena je pomoćna VGA kamera. Podrazumeva se da aparat može da posluži i za snimanje fotografija i video inserata, što omogućava ugrađena glavna kamera rezolucije 3,2 megapiksela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.