U trendu

Umesto rezervoara sa gorivom – boce sa kiseonikom

U ovoj rubrici smo već pisali o naporima istraživača i automobilske industrije u pronalaženju novih izvora energije i prevazilaženju problema sve tanjih (i skupljih) rezervi fosilnog goriva ( članak Vodonik – gorivo za XXI vek. Naravno, u takvim projektima je bilo i vrlo bitno pitanje ekološke vrednosti novih rešenja.

Najnoviji uspeh na ovom polju će, čini se, prevazići i prestići projekte korišćenja solarne energije i vodonika, jer su i cena goriva i cena automobila vrlo pristupačni u odnosu na sva prethodna rešenja.

Inžinjer Guy Negre iz Francuske, je „mozak“ koji stoji iza ovog projekta. Njegov izum je motor koji bi bio pokretan – kompresovanim vazduhom. Vozilo koje ovakav motor koristi je već proizvedeno i zvanično predstavljeno na sajmu „Auto Africa Expo 2000“ u Johanesburgu, Južna Afrika. Naziv vozila je e.Volution, a proizvođači tvrde da 200 km prelazi po ceni od samo 30 centi! Shodno tome, reklamni slogan glasi: „Jednostavno, ekonomično i čisto!“. Da, veoma bitna činjenica u čitavoj priči je što ovaj automobil, po dizajnu nalik na mini-bus, ne zagađuje sredinu. Nema više izduvnih gasova!

Vrlo je interesantno da auto ulazi u komercijalnu proizvodnju i da će se već krajem ove godine naći na tržištu po ceni od oko 10.000 dolara, što je u rangu automobila srednje klase. Investitori su, očigledno, uvereni da će auto osvojiti tržište i da zaista predstavlja budućnost automobilske industrije, pošto je faza prototipova i najava buduće proizvodnje preskočena i prešlo se direktno na realizaciju. Pogoni koji će proizvoditi automobil su otvoreni u Francuskoj i Južnoj Africi, a u planu su i fabrike u Meksiku, Španiji i čak tri u Australiji.

Osnovne osobine ovog automobila su pogonska energija koja se oslobađa iz kompresovanog vazduha, težina od samo 700 kg i izuzetno lak motor koji teži svega 35 kg. Rezervoari za vazduh se nalaze ispod automobila i liče na ronilačke boce sa kiseonikom, a proizvođači tvrde da je sa jednim punjenjem moguće voziti 10 sati, pri prosečnoj brzinom od 80 km/sat. Punjenje rezervoara, odnosno kompresovanje vazduha je vrlo jednostavno i za to je dovoljan običan priključak za struju. Na ovaj način se „pun“ rezervoar dobija posle maksimalno 4 sata, ali na posebnim „pumpama“ koje su takođe u planu, čitav proces bi iznosio svega 3 minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.