U trendu

UMTS – rođenje video-telefona

Novi standard mobilne telefonije UMTS (Universal Mobile Telecommunications Systems) treba da zameni aktuelni GSM (Global System for Mobile Communications). UMTS standard je nastao februara 1998. kao kompromis između predloga kompanija Ericsson i Nokia (W-CDMA grupa) sa jedne i kompanija Siemens, Bosch, Motorola, Alcatel, Nortel, Sony i Italtel (UMTS-alijansa) sa druge strane. Daleko širi frekventni opseg UMTS-a od 5MHz, za razliku od GSM-a (200kHz) i korišćenje CDMA (Code Division Multiple Access) protokola za prenos, treba da omoguće povezivanje sa ISDN-mrežom i Internet-om i prenos multimedijalnih sadržaja, download sa Internet-a, kao i video-konferencije brzinama od 2MBit/s, što je 30 puta brže od ISDN-a (64kBit/s) i do 200 puta brže od GSM-a (skromnih 9600Bit/s).

Međutim, u praksi ova brzina neće biti realizovana na celokupnom prostoru pokrivenosti signalom, već samo u nekim zgradama i tzv. Hot Spots, kao što su aerodromi, železničke i autobuske stanice, tržni centri itd. Na ostalom prostoru biće moguć prenos od „samo“ 384kBit/s, a preko satelita verovatno još i manje. Ipak je brzina prenosa od 384kBit/s sasvim dovoljna za visok kvalitet slike i zvuka prilikom profesionalnih videokonferencija.

UMTS za operatere mobilne telefonije ne predstavlja opciju, već neophodnost („Buy or bye-bye“). Mada će današnje frekvencije moći da se koriste još nekoliko godina, kapacitet prenosa će sa porastom prenosa glasa i podataka uskoro postati nedovoljan. Samo UMTS frekvencije obezbeđuju neophodni resurs za budućnost.

Ono što UMTS čini interesantnim, nisu samo velike brzine prenosa, već i podrška različitih protokola prenosa. Tako će budući uređaji podržavati WAP (Wireless Application Protocoll), koji je trenutno u ekspanziji, kao i aktuelni GSM standard. Pored toga, zahvaljujući dogovoru svih velikih svetskih operatera, budući UMTS-telefoni će funkcionisati svuda, ma u kojoj zemlji se nalazili.

Stručnjaci smatraju da sa UMTS-om, zapravo tek počinje pravo mobilno doba. Naravno, na početku samo za one koji su spremni da duboko zavuku ruku u džep, jer se neće plaćati dužina razgovora, nego količina prenesenih podataka. Zato ne čudi veliko interesovanje svetskih telekomunikacionih kompanija za nove UMTS frekvencije. Pošto su one državno dobro svake zemlje, trenutno vlade zemalja širom planete organizuju licitacije za dodelu ovih frekvencija, vodeći pritom računa da se frekvencije ravnopravno raspodele na 4-6 kompanija u okviru jedne zemlje, kako bi se kroz tržišnu utakmicu, snizile cene budućih UMTS usluga.

Uvođenje novog standarda se u Japanu očekuje 2001. godine, a u SAD i Evropi ne pre 2002. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar