U trendu

Univerzalni optički uređaj

Format za zapisivanje i čitanje podataka sa optičkih diskova koji će dati izuzetan kvalitet i kome se teži kao formatu budućnosti jeste HD-DVD (High Definition/High Density DVD). Međutim, s obzirom na trenutno najširu primenu CD i DVD formata, kao prelazna rešenja pojavljuju se optički diskovi i uređaji za njihovo čitanje i zapisivanje (disk drajvovi) koji podržavaju taj novi format, ali su kompatibilni i sa CD i DVD formatom.

Upravo takav univerzalni uređaj za čitanje i zapisivanje sva tri formata napravila je kompanija NEC. Prototip uređaja prikazan je u NEC-ovim kancelarijama (Kavasaki, Japan) 16. decembra prošle godine, a zatim je nastupio i na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu (CES, održan od 6. do 9. januara ove godine). Uređaj bi na tržištu trebalo da se pojavi u septembru ove godine, mada će elektronski čipovi koji čine osnovu njegove funkcije biti spremni za prodaju još u toku aprila.

HD-DVD format podržavaju kompanije Toshiba, NEC, Sanyo i Memory Tech. Prve dve kompanije proizvode uređaje za zapisivanje i čitanje podataka na optičke diskove, dok kompanija Memory Tech proizvodi optičke diskove tog formata. Upravo u vreme predstavljanja NEC-ovog uređaja ona je prikazala svoj dualni disk koji podržava HD-DVD i DVD format. Disk se sastoji od dva sloja – gornji je namenjen DVD formatu (kapacitet 4,7 gigabajta), dok je donji namenjen HD-DVD formatu (kapacitet 15 gigabajta).

Kompatibilnost CD, DVD i HD-DVD formata u NEC-ovom uređaju ostvarena je zajedničkim radom sa inženjerima kompanije Sanyo. Najveći problem pri tom bila je realizacija optičke glave, koja mora da podržava tri različite talasne dužine laserske svetlosti – 780 nanometara za CD, 650 nanometara za DVD i 405 nanometara za HD-DVD format. Kompletna elektronika koja to omogućava morala je biti smeštena u jedan čip.

Pri realizaciji uređaja znatan problem bile su i njegove dimenzije. Prošle godine kompanija NEC prikazala je uređaj koji podržava HD-DVD i DVD formate, ali je on bio pune visine (dvostruko viši od takozvanih poluvisinskih uređaja koji se mogu koristiti u RS-ju). Novo rešenje podržava još jedan format više, a ispunjava i uslove u kompatibilnosti visine. On u potpunosti podržava verzije optičkih diskova R (read only) i RW (read/write) za sva tri formata (DVD, CD i HD-DVD).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.