U trendu

Uradi sam: 4 načina da ubrzate rad kompjutera

Bez obzira na to koliko vodite računa o svom kompjuteru, neizbežno je da on vremenom postane sporiji. Osim zastarelog hardvera, ima još nekoliko razloga za ovaj problem. Postoji nekoliko načina da sami ubrzate njegov rad, bez da zovete stručnjaka u pomoć i potrošite novac.

Koristite CCleaner

Ovaj besplatni program je odličan, a pomaže vam da očistite smeće koje je vaš kompjuter generisao tokom rada. Osim toga očistiće i vaš registar zbog čega će vam se kompjuter prilikom paljenja učitavati brže.

CCleaner će jednostavno ukloniti sve nepotrebne podatke iz njega. To će svakako ubrzati vaš kompjuter, ali ako ono bude i dalje sporije radilo, jedino rešenje biće dodavanje još RAM memorije.

Restartovanje kompjutera

Ako ostavljate svoj kompjuter, ili laptop upaljen tokom dužeg vremena, bilo bi dobro da ga ponekad i restartujete. Osim toga, restartovanje može rešiti i neke druge manje probleme koji se odnose na spajanje na internet, grafiku i spori rad nekih programa.

Oslobodite memoriju na hard disku ili provedite defragmentizaciju

Ako na kompjuteru nemate instalirano nekoliko hard diskova, dobro će vam doći da na jedinom disku oslobodite prostor. Ako je glavni disk popunjen otprilike 80 posto, vreme je da uklonite sa njega stare datoteke, deinstalirate programe koje ne koristite ili prebacite neke podatke na spoljni hard disk.

Važno je i defragmentirati disk jer će se na taj način razmestiti podaci sa diska na način koji će najmanje opteretiti vaš kompjuter. Pretrpan disk može negativno da utiče i na keš memoriju pa je zato važno glavni hard disk održavati čistim.

Rešite se virusa

Danas je moguće izbeći viruse bez instaliranja nekog antivirusnog programa jer cloud usluge nude mnoga rešenja. Uprkos tome, bilo bi dobro da na kompjuteru imate instaliran neki program kojim ćete skenirati kompjuter, i na taj način prepoznati neki eventualni „zlonameran“ softver koji ste pokupili bez vašeg znanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar