Uskoro efikasna hardverska zaštita od kopiranja

Proizvođači hard diskova počeli su da razvijaju tehnologiju koja će korisnike personalnih računara sprečiti da snimaju autorskim pravima zaštićene podatke.

Svaki hard disk će ubuduće imati jedinstveni identifikacioni broj, koji će mu još u fabrici biti upisan u posebnom, sopstvenom ROM prostoru veličine jednog megabajta, koji će drugi uređaji koristiti kao ulaznu šifru za pristup podacima uskladištenim na disku.

Tom metodom će, na primer, proizvođač sadržaja koji se nalazi na kompakt disku moći da spreči njegovo kopiranje na korisnikov hard disk.

Slična tehnologija se, trenutno, već primenjuje u nekim MP3 uređajima, a uskoro će se primeniti i na CD-ROM, CD-RW i DVD uređaje.

Nekoliko varijanti CPRM (Content Protection for Recordable Media) tehnologije već je predloženo od strane američkog Komiteta za informatičke standardeNCTIS (National Committee for Information Technology Standards), pa je samo pitanje vremena koja će se od predloženih varijanti primeniti dok hard diskovi zaštićeni od kopiranja ne postanu stvarnost – što se očekuje tokom leta 2001. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.