Uskoro inovacije u MP3 standardu

MP3 Pro, nova verzija audio formata MP3, trebalo bi da bude sposobna da ponudi brzinu semplovanja od 128 kB/s pri veličini fajlova od 64 kB/s, tvrde stručnjaci francuske kompanije Thomson. Eksperti iz ove kuće, koja se bavi proizvodnjom elektronskih uređaja široke potrošnje i iz nemačkog instituta Fraunhofer, u kojem su razvijeni i originalni MP3 algoritmi i metod kompresije, žele da, zajedničkim radom, dosegnu nivo kompresije i kvalitet zvuka koji postoje kod Microsoft-ove tehnologije Windows Media Player.

Naročita pogodnost novog standarda biće to što će zadržati pozadinsku kompatibilnost sa starijim verzijama, tako da će fajlove u novom formatu biti moguće puštati i na starim player-ima i dekoderima, premda će korisnici biti uskraćeni za dodatni nivo kvaliteta koji se nudi u novoj verziji.

Za sada nije objavljeno ko će biti treći partner u ovom poslu, ali je poznato da će oni, zajedničkim radom, proizvesti najavljenu novu verziju popularnog formata za muzičku kompresiju i da će probna verzija biti dostupna već krajem marta ili početkom aprila 2001. Dosadašnja praksa besplatnog korišćenja ovog formata ukoliko je u nekomercijalne svrhe biće nastavljena, ali će proizvođači softvera za kodiranje (odnosno kompresiju) i proizvođači dekodera morati da licenciraju pravo na upotrebu novog standarda.

Kompanija Thomson namerava da tehnologiju koristi u sopstvenim MP3 player-ima. Činjenica da je ovu nameru obznanio direktor sektora za strategiju razvoja audio tehnologija i planiranje proizvodnje daje osnova za pretpostavku da se partneri na ovom poslu nadaju da će MP3 Pro naslediti MP3 kao apsolutni standard. Verovatno je da će MP3 Pro biti ponuđen i MPEG-u radi unošenja u zvaničnu specifikaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.