U trendu

Uticaj aerozagađenja na pojavu venske tromboze

Najnovija istraživanja dovela su do zaključka da aerozagađenje u znatnoj meri povećava rizik od pojave venske tromboze. Kod osoba koje boluju od venske tromboze (najčešće se javlja u donjim ekstremitetima) u slučaju pokretanja tromba uvek postoji opasnost od pojave infarkta ili moždanog udara, što može dovesti i do smrti.
Najnovija istraživanja u vezi s ovim fokusirana su na aeročestice veličine 10 mikrometara i manje, a koje su poznatije kao PM10. Ove čestice su u najvećoj meri produkt sagorevanja i toliko su male da mogu biti udahnute veoma duboko u pluća. Prema rečima Džoela Švarca (Joel Schwartz) s Harvarda (Harvard School of Public Health ), koji je autor ovog najnovijeg izveštaja, i ranije studije su pokazivale vezu između kardiovaskularnih bolesti i PM10, uključujući rizik od srčanog napada ili šloga, ali sada se prvi put pojavljuje značajna veza između ovih čestica i nastanka venske tromboze. Prema pomenutoj studiji, na svakih 10 mikrograma povećanja zagađenja po kubnom metru rizik od venske tromboze povećava se za 70 odsto. Sve to navodi na razmišljanje koje sve posledice po zdravlje može imati izloženost aerozagađenju, jer se do pre nekoliko godina aerozagađenje posmatralo samo kao značajan uzočnik kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanje koje je za potrebe ove studije izvedeno u Milanu u Italiji obuhvatilo je upoređivanje uslova života i izloženost aerozagađenju izazvanom produktima sagorevanja kod osoba koje imaju vensku trombozu i onih koji je nemaju. U istraživanju je učestvovalo 870 pacijenata i 1.210 članova njihovih porodica i prijatelja. Takođe, u regionu gde su vršena istraživanja postavljeno je 50 kontrolnih stanica koje su merile prisustvo čestica tipa PM10 i beležile rezultate. Nakon sprovedenog istraživanja, došlo se do zaključka da je kod osoba s venskom trombozom izloženost aerozagađenju u toku godine mnogo veće nego kod osoba koje je nemaju. Takođe, u ovoj studiji je sprovedena kontrola krvi kod subjekata u eksperimentu i došlo se do zaključka da se kod osoba koje su više izložene ovim česticama krv mnogo brže zgušnjava (koagulira).
Zaključci do kojih se došlo tokom ovog istraživanja veoma su značajni, jer umnogome pokazuju da aerozagađenje, kao posledica sagorevanja, utiče ne samo na nastanak plućnih bolesti već u znatnoj meri utiče i na krv, konkretno njenu mogućnost zgušnjavanja, što opet dovodi do bolesti srca i mozga, ali u velikoj meri utiče i na ostale organe u ljudskom telu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.