Vakcina protiv gripa lek i za AIDS?

Naučnici bečkog Instituta za primenjenu mikrobiologiju trenutno rade na vakcini koja bi mogla da predstavlja efikasnu zaštitu od HIV virusa. Neočekivano, u pitanju je vakcina protiv gripa, modifikovana antigenetičkim materijalom (za sada) neizlečivog virusa, kojim je u svetu zaraženo 36 miliona ljudi, i koji je, od 1981. godine, odneo 22 miliona žrtava.

Prvi eksperimenti izvedeni su na miševima, kojima je ubrizgana modifikovana vakcina protiv gripa, pri čemu je dodati antigenetički materijal pokazao da može imati ulogu antigena, tj. da podstakne organizam na jaku imunoreakciju. Sve to navodi na zaključak da bi dalja istraživanja mogla da potvrde da je dobijena vakcina protiv AIDS-a. Ali, pre nego što bi ovako nešto naučnici mogli da potvrde, uslediće dalji testovi na miševima kojima je vakcina data, i koji će biti izloženi virusu HIV-a.

Prema rečima jednog od članova tima, doktora Borisa Ferka, posle eksperimenata sa miševima uslediće testovi na primatima. Ako budu uspešni, biće to sigurna potvrda da je vakcina bezbedna i delotvorna i za ljude. S obzirom na značaj otkrića, dalja istraživanja će finansirati i Evropska unija.

Srodne teme:

  • Kraj AIDS-a?
  • Kondom u obliku tablete
  • Vakcina protiv AIDS-a
  • AIDS – mačke zaštićene, ljudi još uvek ugroženi
  • HIV-virus sve otporniji na lekove

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.