U trendu

Veliki projekat vetroelektrane počinje da radi na severoistoku Kine

U provinciji Liaoning na severoistoku Kine realizovan je veliki projekat kopnene energije vetra povezan sa državnom mrežom koji je pušten u rad 31. decembra, prenela je Sinhua.

Projekat energije vetra od 400.000 kw može da obezbedi 1,13 milijardi kilovat sati čiste električne energije svake godine, što može da zadovolji celogodišnju potražnju za električnom energijom za skoro 600.000 domaćinstava, prenosi Sinhua.

Projekat može pomoći da se uštedi 345.000 tona standardnog uglja i smanji emisija ugljen-dioksida za 912.000 tona godišnje, saopštila je severoistočna filijala Državne elektroenergetske investicione korporacije koja je investitor i graditelj projekta.

Uz bruto investiciju od preko 2,2 milijarde juana (oko 316 miliona američkih dolara), projekat ima 80 vetroturbina, od kojih je svaka kapaciteta od 5 megavata, pored 220-kilovoltne buster stanice.

Ovo je prvi veliki projekat nove energije koji je završila Državna elektroenergetska investiciona korporacija u Liaoningu tokom 14. petogodišnjeg plana (2021-2025). Kompanija planira da izgradi više novih energetskih baza u Liaoningu i susednoj Unutrašnjoj Mongoliji i da poveća svoj instalirani kapacitet čiste energije na šest miliona kilovata pre kraja 14. petogodišnjeg plana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar