U trendu

Vertikalna tastatura i miš

Američka kompanija Safetype osnovana je pod imenom Ergonomic Interface Keyboard Systems (EKS) 1993. godine. Aktivno se bavila razvojem i proizvodnjom tastatura i miševa, pri čemu je svoj dizajn zasnovala na naučnim sugestijama i mišljenjima stručnjaka sa odgovarajućih univerziteta. Svaki svoj proizvod razvijala je temeljno, realizujući najmanje pet probnih generacija pre nego se usvoji konačno rešenje proizvoda koje će se pojaviti na tržištu. Kasnije je promenila svoj naziv i danas posluje pod imenom SafeType.

U jednoj od najmodernijih fabrika u svetu kompanija Safetype proizvodi više od tri hiljade različitih modela tastatura dnevno. Njeni najnoviji proizvodi su vertikalna tastatura i miš. Komplet ovih uređaja naziva se ErgoType Vertical Desktop, dok su pojedinačni nazivi za tastaturu i miša SafeType i Quill Grip-Less. Predstavljaju najprodavanije vertikalne uređaje za komuniciranje čoveka sa računarom, a proizvode se u dve varijante – za korišćenje levom i desnom rukom.

Danas se mnoge tastature na tržištu pojavljuju kao ergonomske. Međutim, većina tih tastatura samo je mala modifikacija klasičnog ravnog modela, koji pri korišćenju zahteva horizontalan položaj ruku. Za razliku od toga, vertikalne tastature prilagođene su prirodnom neutralnom biomehaničkom položaju ruku i ostalih delova čovekovog tela (ramena, vrata). Na taj način smanjuje se tenzija muskulature i otklanja usporena cirkulacija krvi karakteristična za klasičan horizontalni položaj.

Ovakva tastatura i miš idealno su rešenje za sve korisnike računara, posebno za one koji gotovo sve svoje radno vreme provode za tastaturom. U tom položaju čovekov organizam izložen je mnogim opterećenjima koja mogu da izazovu oštećenje mišića, nerava, tetiva i zglobova. Nastaju tzv. RSI (Repetitive Strain Injury) deformiteti. Korišćenjem vertikalne tastature rizik od toga je znatno smanjen. Tastatura i miš mogu se nabaviti preko sajta kompanije ili dilera, pri čemu se, ukoliko korisnik ne bude zadovoljan, može vratiti u roku od 30 dana (uz povraćaj novca).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.