Virusi na mapi

Poznati svetski proizvođač antivirusnog softvera McAfee je na svom sajtu nedavno objavio svetsku mapu rasprostranjenosti kompjuterskih virusa. Ideja je prevencija epidemija kompjuterskih virusa i davanje uvida korisnicima u trendove kretanja i razvoja virusa.

Mapa je interaktivna i neprestano se apdejtuje uz pomoć McAfee-ovih kompjutera – skenera koji prate kretanje virusa po Internetu. Na njoj možete naći podatke o vrsti virusa, regionu gde se on širi i broju napadnutih kompjutera.

Prema karti, najrasprostranjeniji virus je i dalje čuveni VBS/Love Letter (Love Bug) sa 1.423.777 napada u poslednjih mesec dana, a daleko za njim zaostaje drugoplasirani ASPtrojan.qa sa “samo” 292.794 incidenata. Virusi su u okviru SAD najrasprostranjeniji u Kaliforniji i državi Vašington, u Evropi u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, a u Aziji u Saudijskoj Arabiji.

U McAfee-u navode da su pripremajući mapu skenirali skoro 40 milijardi fajlova na kompjuterima svojih 780.000 pretplatnika širom sveta. Tvrde, takođe, da je 20% računara bilo zaraženo virusom (reklamni trik?).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.