Vrhunski digitalni fotoaparat iz Samsung-a

Kompanija Samsung Camera objavila je realizaciju digitalnog fotoaparata s najvećim optičkim zumom i s rezolucijom od osam megapiksela. Naziv modela je Pro815, a namenjen je pravim entuzijastima u oblasti digitalne fotografije. Predstavlja jedan od najatraktivnijih proizvoda ove kompanije u 2005. godini, a na tržištu bi trebalo da se pojavi do kraja ove godine.

Glavni adut modela Pro815 je optički zum 15 puta (žižna daljina od 28 do 420 milimetara). Ovako veliko zumiranje nije moguće ostvariti samo jednim sočivom. Međutim, za razliku od dosad realizovanih digitalnih fotoaparata koji za visok stepen zumiranja zahtevaju glomaznu dodatnu opremu, Samsung-ov model ima samo četiri sočiva specijalno napravljena tako da smanjuju hromatsku aberaciju i još dva dodatna sočiva za smanjenje sferne aberacije (napravila ih je poznata kompanija Schneider-Kreuznach).

Pored velikog optičkog zuma, ovaj fotoaparat ima i digitalni zum četiri puta. S tom karakteristikom kombinovan je i CCD senzor visoke rezolucije – osam megapiksela. Dimenzije fotoaparata su 132 x 87 x 53 milimetra, a masa 910 grama. Pored pomenutih karakteristika on se odlikuje svim standardnim karakteristikama i mogućnostima savremenih digitalnih fotoaparata visoke klase. Ima ugrađen blic, USB priključak za povezivanje s računarom, a kompatibilan je s memorijskim karticama Compact Flash Type I i II.

Aparat se napaja litijum-jonskim baterijama od 7,4 volta, s kapacitetom 1.900 mAh (jedna od baterija najvećeg kapaciteta u digitalnim fotoaparatima). Visok kapacitet omogućava snimanje više fotografija, tako da u ovom slučaju puna baterija omogućava i do 500 snimaka. Pri tom se može ostvariti najveća rezolucija od 3.264 x 2.448 piksela, a mogu se odabrati i niže rezolucije od toga (2.400 x 1.800, 1.632 x 1.224, 1.024 x 768 ili 640 x 480 piksela). Mogu se snimati i video-inserti s maksimalnom rezolucijom od 640 x 480 piksela.

Samsung Pro815 može se pohvaliti i verovatno najvećim TFT LCD ekranom na digitalnim fotoaparatima. On ima dijagonalu 3,5 inča, dok većina ostalih digitalnih fotoaparata ima ekran s dijagonalom od 1,8 do dva inča. Ovako veliki ekran omogućava lakše snimanje i bolji izbor kompozicije slike. Slike se realizuju u punom koloru sa 16,7 miliona boja. Pored ovog ekrana, Pro815 ima i manji, sporedni ekran, koji služi kao tražilac slike. To je takođe TFT LCD ekran s dijagonalom od 1,44 inča. Nalazi se na vrhu fotoaparata, a omogućava pregled slike u realnom vremenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.