Windows – Komandna linija na Desktop-u

U ovoj rubrici smo u više navrata govorili o upotrebi Windows-ove komandne linije kojom možemo startovati aplikacije, a do koje sa Desktop-a dolazimo putanjom „Start> Run“. U slučaju da vrlo često koristite ovu liniju, a ne želite da svaki put idete istom „Start> Run“ putanjom, postoji rešenje. Zašto ovu svojevrsnu komandnu liniju ne biste smestili na Desktop, odnosno unutar task bar-a, pa da nam uvek bude pri ruci.

Sve što je potrebno je da kliknete desnim tasterom miša kada se pokazivač miša nađe bilo gde iznad prazne površine task bar-a. Iz kontekstnog menija selektujte opciju „Toolbars> Address“. I gle čuda, u desnom uglu task bar-a pojaviće se poznata adresna linija, poznata iz Internet Explorer-a. Kada se pojavi na task bar-u možda će njene dimenzije biti prevelike, pa i ovo možete promeniti ako kliknete na „ručicu“ (vertikalna siva linija) i prevučete je na novu poziciju. Kada budete zadovoljni veličinom komandne linije otpustite taster miša.

Za upotrebu kliknite mišem u komandnu liniju i unesite naziv aplikacije koju želite da pokrenete, a zatim i pritisnite taster „Enter“. Na primer, ako želite da pokrenete Adobe Acrobat Reader koji se inače nalazi na putanji „C:Program filesAdobeAcrobatacrobat.exe“, biće dovoljno da u liniju upišete:


acrobat.exe

, ili samo:


acrobat

Potom samo pritisnite „Enter“ i aplikacija će se pokrenuti. Ova komandno-adresna linija se može iskoristiti i za druge svrhe, na primer za pozivanje web stranica – ukucajte adresu i pritisnite „Enter“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.