U trendu

Windows – Optimizacija Start menija (I deo)

Ovaj i naredni prilog posvetićemo poboljšanju vrlo korisnog „Start“ menija. Pa ako želite da saznate sve o ovom „magičnom“ meniju, ispratite prilog do kraja. „Start“ meni nije ništa drugo do velika kolekcija prečica – „shortcuts“. Prečice vam u stvari, dozvoljavaju da pristupite i pokrenete programe sa samo jednim klikom, bez potrebe da uvek tražite gde vam se na disku nalaze dati programi. Ali cilj nije da prečicu svakog od instaliranih programa smestite u „Start“ meni, jer ćete samo imati veliku zbrku. A takođe, iste prečice se mogu naći i na desktopu. Ukoliko ovde napravite „veliko spremanje“, moći ćete da brže pokrećete često korišćene aplikacije.

„Start“ meni leži na „taskbar“-u, pa ćemo prvo pogledati na „taskbar“. Pošto je na „taskbar“-u, podešavanja „Start“ menija su vezana za isti. Kliknite desnim tasterom miša iznad „taskbar“-a i izaberite „Properties“. Ovim ćete otvoriti dijalog „Taskbar properties“. Na ovom mestu možete promeniti mnoštvo parametara vezanih za „taskbar“ i sam „Start“ meni.

  • Proverite da je potvrđeno polje „Always on top“, jer u suprotnom možete izgubiti „taskbar“ iz vida ukoliko imate više otvorenih prozora.
  • Polje „Autohide“ možete ostaviti prazno. Ukoliko je ovo polje potvrđeno, „taskbar“ će se skriti od pogleda ukoliko se ne koristi.
  • Ukoliko imate veći broj prečica unutar „Start“ menija, potvrdite i polje „Small icons in the start menu“, zbog boljeg pregleda.
  • Poljem „Show clock“ potvrđujemo stalni prikaz časovnika na „taskbar“-u.
Klik na karticu „Start Menu Programs“ donosi novi skup podešavanja. Na ovoj kartici se nalaze opcije za dodavanje, uklanjanje i uopšte, uređivanje prečica koje se nalaze na „Start“ meniju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.