Windows – Oslobodite prostor na disku

Nema korišćenja kompjutera, bez instalacije odgovarajućeg softvera. Na početku vaše upotrebe računara, instalirali ste samo onaj najpotrebniji softver, tj. onaj koji poznajete. Vremenom će broj instaliranih programa narasti, tako da će „prekriti“ ceo prostor diska. Tu onda počinju da se javljaju problemi: nema dovoljno mesta za swap fajl (fajl koji predstavlja proširenje RAM memorije), ne možete instalirati ni jedan novi program (a upravo ste našli ono što ste mesecima tražili), opadaju performanse celog sistema, a na kraju ne možete formirati ni novi dokument. Rešenje problema je u „čišćenju“ diska od nepotrebnih stvari.

Prvo što možete da uradite je da deinstalirate nepotrebne programe. Neki od njih su vam se možda u početku i činili potrebnim, a sada predstavljaju samo višak. Biće dovoljno da njihovim instalacionim folderima pokrenete fajlove za deinstalacionu proceduru (Uninstall) ili da istu proceduru odradite preko Windows-a. Kliknite na dugme „Start“ i izaberite „Settings> Control Panel“. U novom prozoru kliknite dva puta na „Add/Remove Programs“, da bi otvorili dijalog prozor „Add/Remove Programs Properties“. U oknu na kartici „Install/Uninstall“ videćete spisak svih instaliranih programa na vašem kompjuteru. Pregledajte listing i napravite selekciju šta vam treba, a šta ne. Kada ste odlučili koji vam to programi više nisu potrebni kliknite na naziv svakog od njih, pa zatim kliknite na dugme „Add/Remove…“. Ovim ste pokrenuli deinstalacionu proceduru, koju samo treba da ispratite do kraja.

Druga mogućnost za oslobađanje dodatnog prostora na disku je brisanje fajlova koji vam nisu potrebni, a ujedno nisu i deo nekog sistema (od njih ne zavisi funkcionisanje bilo kog programa). Ovakve fajlove možete arhivirati na neki drugi medijum (u slučaju da vam zatrebaju), ili ih možete komprimovati i smestiti na neko mesto. Pitanje koje se postavlja je: Koje fajlove možemo bezbedno da obrišemo, bez bojazni da ćemo oštetiti sistem? Pa, u osnovi, postoji nekoliko vrsta fajlova koje sigurno možete bezbedno obrisati. Mi ćemo vam nabrojati neke i objasniti koja je njihova pojedinačna funkcija:

  • *.bak – fajlovi sa ovom ekstenzijom predstavljaju backup fajlove raznih programa.
  • *.chk – ovo su fajlovi koje kreira Windows-ov sistemski program ScanDisk.
  • *.old – ovo su fajlovi koji su zamenjeni novim, a ovima je dodeljena ekstenzija old (stari).
  • *.tmp – ovo su privremeni (temporary – temp) fajlovi koji mogu pripadati raznim programima.
  • *.wbk – ovo su rezervne kopije Word dokumenata. Proverite samo prvo, da li su ispravni originali, pa onda možete obrisati odgovarajuće wbk fajlove.
  • *.log – ovo su tzv. dnevnički fajlovi koje vode različite vrste programa radi praćenja nekih stanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.