Windows uskoro na 64 bita!

Microsoft namerava da do kraja 2000. godine objavi potpuno funkcionalnu tržišnu verziju 64-bitnog Windows-a. Ovo je u julu potvrdio i Bil Gejts (Bill Gates), osnivač, većinski vlasnik i spiritus movens Microsoft-a, na prezentaciji pre-beta verzije novog operativnog sistema, koji se tom prilikom „vrteo“ na Intel-ovom 64-bitnom Itanium-u. Prema njegovim rečima, prelazak sa 32-bitnog na 64-bitni kod biće mnogo lakši od „šoka“ iz 1995. godine, kada se, sa Windows-om 95, i pored izvesne količine 16-bitne zaostavštine, definitivno prešlo na 32 bita.

Gejts tim povodom izjavljuje: „Zbog izvesnog broja sitnijih prepreka u 16-bitnom modelu koji smo svojevremeno dobili od Intel-a, trpeo je razvoj softvera. Međutim, sada postoji novi skup instrukcija, u koji su Intel i partneri poput Hewlett-Packard-a uložili milijarde dolara“, što bi trebalo da garantuje da će ceo proces proteći bezbolno.

Jedan od važnih motivacionih činilaca Microsoft-a je, kako kaže Gejts, i nastojanje da Windows još dublje uđe u poslovne sisteme i dokaže se kao platforma koja može da konkuriše i niskotiražnim operativnim okruženjima visoke klase.

Pojava 64-bit Windows-a biće softverska kruna višegodišnjih hardverskih napora Intel-a da stvori 64-bitni čip, a realizacijom ovog projekta uspešni tandem Wintel još jednom će potvrditi svoju lidersku ulogu na tržištu.

Ron Keri, Intel-ov direktor marketinga za Itanium, naglašava da „64-bitno računarstvo nije strateška zamena za 32-bitno“, te da će ova dva okruženja nastaviti da koegzistiraju, slično današnjem korišćenju 16-bitnog koda u 32-bitnim aplikacijama.

On kaže da je, timovima i kompanijama koje razvijaju softver, Intel isporučio preko 5000 prototipskih računara sa procesorom Itanium, kako bi se ubrzao razvoj aplikacija prilagođenih ovom procesoru, a tvrdi da će Microsoft-ov 64-bitni Windows svakako pomoći korisnicima ovih 5000 sistema u tim naporima.

Isporuka prvih komercijalnih sistema zasnovanih na Itanium-u planirana je za drugu polovinu 2001.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.