Windows – Uvoz i izvoz podešavanja Registry baze

„Registry baza“ je baza podataka koja služi za čuvanje podešavanja i opcija 32-bitnih verzija Microsoft Windows-a, uključujući tu i Windows 95, 98, ME i NT/2000. Ona sadrži informacije o svim podešavanjima hardvera, softvera, podešavanja u odnosu na korisnike i ostale postavke PC-ja. Kada god napravite nekakve izmene u Control Panel-u, instaliranom softveru, i sistemskim podešavanjima, promene će se reflektovati i na podatke u Registry bazi. Dva fajla u kome je fizički smeštena baza (USER.DAT, SYSTEM.DAT), ne mogu se editovati, a za promenu ovih podataka morate koristiti alatku „Registry Editor“.

Jedna od dobrih osobina Registry Editor-a je njegova mogućnost da uvozi i izvozi sistemska podešavanja u tekstualne fajlove. Ovi tekstualni fajlovi čija je ekstenzija „*.REG“, mogu biti snimljeni i premešteni na druge kompjutere, radi modifikacije lokalne Registry baze. Sadržaj ovih tekstualnih fajlova možete videti jednostavnim izvozom nekog ključa u fajl, i potom otvaranjem u recimo Notepad-u. Da bi ovo uradili krenite od dugmeta „Start“ i opcije „Run“. U komandnu liniju upišite „regedit“ za pokretanje editora baze. „Razgranajte“ stablo i selektujte neki ključ, pa izaberite meni „Registry> Export Registry File…“. Unesite naziv fajla i snimite ga. Ukoliko otvorite sada ovaj fajl u Notepad-u, videćete strukturu sličnu ovoj ispod:


REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMSetup]
„SetupType“=dword:00000000
„CmdLine“=“setup -newsetup“
„SystemPrefix“=hex:c5,0b,00,00,00,40,36,02


Semantika je vrlo jednostavna, „REGEDIT4“ je indicirao o kom tipu i verziji fajla se radi. [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMSetup] predstavlja ključ u koji su upisane vrednosti, a „SetupType“=dword:00000000 predstavlja jednu od vrednosti upisanih u dati ključ. Nakon znaka jednako (=) idu same vrednosti koje mogu biti tipa: DWORD, String ili Binary.

Jednostavnim editovanjem ovog fajla možete napraviti željene promene, a zatim date promene možete distribuirati. Sve što je potrebno za primenu podešavanja smeštenih u „*.reg“ fajl, je da ga dvostruko kliknete ili da izaberete meni „Registry> Import“, pa će nova podešava biti upisana u lokalnu Registry bazu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.