U trendu

Word 2002 – Skrivanje praznog prostora na stranici

Nova verzija Word-a – 2002 (XP) donosi sa sobom brojna unapređenja, sa kojima se bolje upoznajemo i preko ove rubrike. Danas ćemo se upoznati sa opcijom koja nije bila dostupna u prethodnim verzijama. Reč je o skrivanju bespotrebnog praznog prostora ("beline") kada radite u Print Layout prikazu.

U ovom prikazu dokument vidimo kao realističan prikaz štampanog dokumenta, sa svim pripadajućim marginama. Kada intenzivno radimo na nekom dokumentu, mogu nam zasmetati margine, a posebno donja i gornja. Novom opcijom možemo ukloniti prikaz margina, i na taj način uvećati prostor namenjen za prikaz teksta, što je velika pogodnost ukoliko radite sa monitorima manjih dijagonala (ili na niskim rezolucijama ekrana).

Da biste sakrili gornju i donju marginu, uradite sledeće:

  • Kada se nalazite u Print Layout prikazu, pozicionirajte pokazivač miša na gonju ivicu bilo koje stranice dokumenta. Nakon kratkog zadržavanja pokazivača na ovoj poziciji, prikazaće vam se ikona Hide White Space (kao na gornjoj slici).
  • Kliknite levi taster miša u vreme dok je prikazana ova ikona, radi skrivanja margina. Nakon ovoga, kurzor (tačka umetanja) će se pojaviti odmah u vrhu radnog prostora, kao na donjoj slici.

Za ponovno vraćanje prikaza gornje i donje margine, jednostavno ponovo premestite pokazivač miša u vrh radnog prostora, i kada se ponovo pojavi ikonica Hide White Space, kliknite na nju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.