U trendu

Word – Kako dobiti liste nabrajanje

Liste nabrajanja su od velikog značaja, i često nezaobilazne kod udžbenika, brošura, raznih prezentacija, i svuda gde je nešto potrebno objasniti, korak po korak. U Word-u za ove potrebe imamo odličnu alatku „Bullets and Numbering„. Liste nabrajanja možemo podeliti u dve kategorije:

  • brojevne liste (ordered list) – su liste kod kojih su stavke uređene po strogom hijerarhijskom rasporedu, i predstavljene su brojčanim oznakama
  • znakovne liste (unordered list) – su liste nabrajanja kod kojih nije bitan redosled stavki, a označene su specijalnim karakterima (simbolima ili grafičkim elementima).
Obe vrste lista nabrajanja podržavaju hijerarhiju više nivoa nabrajanja, od kojih će svaki nivo biti posebno označen.

Da biste najjednostavnije dobili brojevnu listu nabrajanja uradite sledeće:

  • Na paleti „Formatting“ kliknite dugme „Numbering“. Pojaviće se broj jedan praćen tačkom.
  • Unesite sadržaj prve stavke i na kraju pritisnite „Enter“. Kada ste pritisnuli „Enter“ u narednom redu pojavljuje se oznaka druge stavke (2.).
  • Na prethodni način dodajte i ostatak liste.
  • Kada želite da završite listu nabrajanja, možete da nakon unosa poslednje stavke da pritisnete dva puta taster „Enter“ ili da nakon prvog pritiska na „Enter“, potom pritisnete taster „Backspace“ i obrišete brojačanu oznaku stavke.
Prethodna priča važi i za znakovne liste, s tim što ćete na početku umesto dugmeta „Numbering“, kliknuti „Bullets“.

U slučaju da želimo da uklonimo oznake nabrajanja (uopšte liste), označićemo (selektovati) celu listu i kliknućemo dugme „Bullets“ ili „Numbering“, u zavisnosti od toga koja vrsta liste je upotrebljena. Kada uklonimo liste, potrebno je da znamo da je svaka stavka sada poseban pasus – paragraf, što možete videti ako na „Standard“ paleti kliknete „Show/Hide“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.