U trendu

Word – Kalendar

Da li imate potrebu da pratite neke događaje tokom vremena? Ili recimo, trebate da saradnicima podelite plan rada za određeno vreme? U ovom slučaju ne treba da brinete oko toga kako da fomulišete takve planove – kalendare, pošto MS Word poseduje odličnu alatku za to. U sledećim redovima ćemo vam prikazati kako da kreirate kalendar koristeći Word. Koristićemo Word verzije 2000, a data alatka (čarobnjak) je dostupna od verzije 6.

Pokrenite MS Word i izaberite padajući meni „File> New“, te u dijalogu „New“ pređite ma karticu „Other Documents“ i dvostruko kliknite na ikonicu „Calendar Wizard“. Pokrenuće se čarobnjak (wizard) koji će vas voditi kroz proces kreiranja, korak po korak. Kliknite na „Next“ i u sledećem koraku, od tri ponuđene opcije, izaberite stil izgleda koji vam se najviše sviđa. Izbor se vrši klikom na odgovarajuće radio-dugme, po izboru, kliknite na „Next“. U sledećem koraku ćemo izabrati orijentaciju papira za kalendar, i imamo dve opcije: Portrait i Landscape. U donjoj sekciji možete podesiti da se ostavi mesto za prigodnu sliku pored kalendara. Ako izaberete „Yes“, levo, sa strane će se ubaciti clipart, koji ćete kasnije zameniti svojom slikom. Kliknite na „Next“ i stupate u korak, gde vršite izbor datuma početka i završetka intervala za koji će se kreirati kalendar. Kada izaberete vremenski interval kliknite na „Next“, a zatim u poslednjem koraku na dugme „Finish“. Novi dokument će biti ispunjen kalendarom. Kalendar je u osnovi sačinjen iz dva okvira (text-box).

U ovako kreirani šablon kalendara, preostaje vam samo da unesete podatke u svaku ćeliju koja predstavlja jedan dan u mesecu. Još jedna dobra stvar je što su za kreiranje kalendara korišćeni stilovi, tako da izmenom stila menjate celokupni izgled kalendara. Evo kako to da uradite:

  • Kliknite u polje, pored cifre koja označava datum, pa izaberite meni „Format> Style“.
  • U dijalogu „Style“ kliknite na dugme „Modify“, te u novom prozoru kliknite na „Format“.
  • Izaberite iz liste „Font“ i izvršite sva moguća podešavanja za dati stil.
  • Kada ste završili, dva puta kliknite na „OK“.
Na prethodni način možete kompletno promeniti izgled kalendara i u potpunosti ga prilagoditi svojim potrebama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.