Word – Pisanje napomena po marginama

Često ste bili u prilici, da u novim izdanjima knjiga vidite napomene koje su izvučene vam linije ostalog teksta i nalaze se u marginama (uglavnom levoj margini). Osim ovih knjiga i vi sami možete uz pomoć Word-a dodati ovakve elemente stranici, radi recimo privlačenja pažnje čitaoca na neki sadržaj ili za davanje detaljnijeg kontekstnog objašnjenja.

Odmah da kažemo, da bi uopšte pisali po marginama to je jedino moguće uz pomoć okvira (frame) ili tekst polja (textbox). Evo i kako da dodamo tekst marginama:


  1. Otvorite novi dokument, pa izaberite meni „File> Page Setup…“. Pređite na karticu „Margins“, i povećajte vrednosti veličina margina. Mi ćemo na primer, povećati levu marginu (polje Left) na 45 mm. Ovde treba voditi računa o tehničkim mogućnostima vašeg štampača, tj. da li štampač može da štampa na marginama i od koje veličine. Kada ste podesili kliknite na „OK“.

  2. Izaberite meni „Insert> Text box“, pokazivač će promeniti oblik u krstić, i „iscrtajte“ novo tekst-polje na površini leve margine.

  3. Uz pomoć ručica (mali beli kvadratići) podesite veličinu tekst-polja na odgovarajuću.

  4. Kliknite u tekst-polje i unesite napomenu, te formatirajte tekst. Formatiranje treba da bude drugačije od okolnog teksta, radi odvraćanja pažnje čitaoca (kao na slici).

  5. Ako vam smeta linija okvira oko teksta, kliknite na liniju okvira, te ponovo kliknite desnim tasterom, pa izaberite opciju „Format Text Box…“. Pređite na karticu „Colors and Lines“, i u listi „Color“ izaberite „No Line“, te kliknite na „OK“.
Po prethodno opisanoj proceduri možete dodati neodređen broj napomena. Kada postavite tekst-polja i upišete komentar, možete ih kasnije vrlo lako premeštati (u zavisnosti od potrebe).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.