U trendu

Word – Proces dobijanja Booklet-a

Booklet predstavlja brošuru, manjeg formata koja se vrlo često koristi u reklamne svrhe ili kod izrade raznih korisničkih uputstava. Do sada ste se sigurno susreli sa ovim tipom štampanih stvari, a možda vam je poštansko sanduče puno ovakvih „skriptica“. Booklet u Word-u vrlo lako dobijamo kreiranjem dokumenta na osnovu ugrađenog šablona, a inače ovaj tip dokumenata se zasniva na linkovanim text-box-ovima koji omogućavaju povezivanje sadržaja u jednu celinu.

Kada samostalno kreirate booklet, najbolje je da krenete od šablona i praznog dokumenta kako biste imali bolju kontrolu nad pozicioniranjem teksta, grafike i drugih elemenata. Zato izaberite meni „File> New“, pa izaberite „Template“ u dijalogu „Create New“ i kliknite „OK“. Nakon ovoga preći ćemo na podešavanje margina: izaberite meni „File> Page Setup“, te pređite na karticu „Margins“. Iz liste Multiple Pages izaberite Book fold. Ukoliko vaš dokument nije podešen da bude landscape, Word će to uraditi za vas. U istom dijalogu odredite i prostor koji ćete odvojiti za margine, i to unutrašnje (Margins-Inside) i spoljašnje (Margins-Outside).

U listi Sheets per booklet izaberite broj budućih stranica koje želite da uključite u booklet. Ukoliko pri kreiranju ovakvog dokumenta broj stranica pređe broj strana koji ste odabrali u listi, Word će štampati ovaj dokument kao višestruki booklet. Ako je potrebno, izmenite i druge opcije u dijalogu „Page Setup“, pa zatim kliknite „OK“. Sada ste spremni da pripremljenom booklet-u dodate tekst, slike, grafike, i druge uobičajene elemente.

Kod kreiranja booklet-a sa recimo osam stranica, izlaz na štampaču bi trebalo da bude sledeći:


Strana 1: 8 – 1

Strana 2: 2 – 7

Strana 3: 6 – 3

Strana 4: 4 – 5

Najlakši način da „prokužite“ kako će booklet izgledati na papiru i kako će teći redosled teksta, jeste da kreirate tzv. „dummy“ booklet sa praznim stranicama. Odvojite potrebne prazne listove papira koji će činiti booklet – dva lista za osmostranični booklet. Odštampajte samo brojeve stranica i zatim presavijte papir u format booklet-a, prebrojte realni broj stranica i broj booklet stranica, pa onda razdvojte booklet da biste videli kako će brošura izgledati u praksi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.